Nieuws

Twitter blokkeert accounts met gruwelfoto’s

Twitter-gebruikers die de gruwelijke foto's posten van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, worden van het netwerk gegooid.

Twitter zal alle accounts blokkeren die foto’s of videobeelden posten van de onthoofding van James Foley. Dat heeft topman Dick Costolo aangekondigd in een tweet:

De veertigjarige Foley werd twee jaar geleden gekidnapt in Syrië toen hij daar werkte als freelance fotojournalist. Begin deze week postte de terreurbeweging IS een bijzonder grafische video op Youtube waarin Foley klaarblijkelijk onthoofd wordt. Youtube heeft het filmpje meteen van zijn site gehaald, maar toch doken al snel beelden op Twitter op.

Haat en geweld
In de gebruiksvoorwaarden van Twitter wordt duidelijk omschreven dat berichten die “geweld en bedreigingen” bevatten verboden zijn. Hoewel Twitter dus wel degelijk regels heeft tegen dit soort boodschappen, zijn zijn richtlijnen minder duidelijk en ondubbelzinnig dan bij andere technologiebedrijven. Facebook bijvoorbeeld verbiedt expliciet de verheerlijking van geweld en organisaties die terroristische of gewelddadige activiteiten uitvoeren. Ook de voorschriften in de Google Play Store verbieden geweld, pesterijen en haatboodschappen.

Het lijkt er echter op dat ook Twitter zijn politiek wil aanscherpen. Gisteren nog kondigde het bedrijf aan het foto’s en video’s van overleden mensen zal verwijderen als de familie of de autoriteiten daar om verzoeken.

Zelda Williams
Die nieuwe regel kwam er nadat Zelda Williams, de dochter van Robin Williams, liet weten dat ze Twitter zou verlaten. Dat gebeurde nadat er verschillende, gefotoshopte foto’s werden gepost, zogenaamd van het lichaam van de overleden acteur. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business