Nieuws

Huawei keert Tizen en Windows Phone de rug toe

De Chinese telecomreus Huawei heeft geen plannen om smartphones te bouwen met het Tizen-OS van Samsung. Ook Windows Phone is uit de gratie gevallen.

Huawei heeft Samsung een serieuze waarschuwing gegeven: leg niet al je eieren in de Tizen-mand.

De Chinese telecomfabrikant stond onder druk van sommige operatoren om met een telefoon voor de dag te komen die op Tizen draait. Tot nog toe heeft het bedrijf daar altijd kunnen aan weerstaan en er zijn in de toekomst geen plannen om het geweer van schouder te veranderen. “Tizen heeft geen enkele kans op succes”, zo zegt Richard Yu, hoofd van Huaweis consumentenafdeling, in een interview met de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

[related_article id=”161563″]

Volgens Yu heeft Huawei wel degelijk bekeken hoe het zijn afhankelijkheid van Android wat kan inperken, maar heeft zo’n beslissing momenteel geen zin. “We maken ons zorgen dat Android de enige optie is, maar we hebben geen keuze”, aldus Yu. “We hebben een goede samenwerking met Google.”

Van horloges tot tv"s
Samsung probeert Tizen, zijn openbronbesturingssysteem, een plaatsje te geven in allerhande toestellen, gaande van slimme horloges over televisietoestellen tot smartphones. Dat lijkt dat echter niet bijster goed te lukken. Nog geen enkele Tizen-telefoon haalde de markt.

In juli stelde Samsung de lancering van de Samsung Z (die draait op Tizen) uit in Rusland. Eerdere vertragingen doen de vraag rijzen of Samsung zelf nog wel brood ziet in zijn eigen OS.

Samsung is ’s werelds grootste fabrikant van Android-telefoons, maar heeft daarnaast Tizen ontwikkeld als alternatief voor het Google-OS. Android heeft tegenwoordig een wereldwijd marktaandeel van rond de 80 procent.

Weinig interesse in Windows Phone
Overigens liet Yu verstaan dat ook Windows Phone uit de gratie is gevallen bij Huawei. Het bedrijf heeft beslist om voorlopig geen telefoons met Windows Phone meer uit te brengen omdat het er geld aan verliest. Huawei heeft twee jaar Windows Phone-telefoons uitgebracht, maar te weinig consumenten bleken geïnteresseerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business