Nieuws

Windows 9 op de desktop krijgt geen Metro

Met de nieuwe versie van Windows wil Microsoft een strikte scheiding maken tussen desktopcomputers en mobiele toestellen. Het doet dat door de Metro-interface alleen op die laatste te installeren.

Microsoft zou volgende maand de eerste vroege versie van zijn nieuwe besturingssysteem presenteren. Windows Threshold, of Windows 9 zoals het besturingssysteem in wording door velen genoemd wordt, moet enkele fouten die zijn gemaakt met Windows 8 rechtzetten. De Metro-interface met de live tiles was één van de grootste klachten die desktopgebruikers hadden over Windows. Hoewel de interface onbetwistbaar erg handig is op tablets en aanraaktoestellen, heb  je er niets aan op een gewone computer. De Metro-interface is gemaakt voor aanraakschermen, en niet iedereen heeft een aanraakscherm.

Weg met Metro
Met Windows 9 wil Microsoft naar verluidt tegemoetkomen aan die klacht. Winbeta.org claimt te weten dat de desktopversies van Windows geen Metro-interface meer zullen bezitten. De toestellen zullen rechtstreeks opstarten naar het bureaublad, waar het vertrouwde startmenu, zoals reeds eerder gezegd, zijn intrede terug maakt. Dat startmenu neemt wel enkele functies van Metro over, maar is in essentie toch een comeback van het menu dat zo velen misten.

[related_article id=”161452″]

Al het voorgaande wil niet zeggen dat Metro de vuilbak ingaat, integendeel. Microsoft werkt aan een RT-versie van Threshold, die bedoeld is voor mobiele toestellen met een aanraakscherm, zoals tablets en telefoons. Threshold RT krijgt wel de Metro-interface, maar het bureaublad wordt afgepakt. Het idee hierachter is dat het bureaublad op RT-toestellen vooral verwarde. Mensen wisten niet goed of ze nu Metro moesten gebruiken of niet.

Met Treshold RT is de situatie eenvoudig: de keuze valt weg. Metro wordt het centrale punt van de RT-ervaring, en krijgt daartoe meer apps dan voorheen. De positionering van RT in de markt zal wel verschillen tegenover Windows 8.x RT. Het besturingssysteem wordt een samenvoeging van de huidige Windows RT en Windows Phone. Het is de bedoeling dat RT meer zal aanvoelen als een apart besturingssysteem, dat losstaat van Windows.

Andere RT
Het ziet er dus naar uit dat we nog niet van Windows RT af zijn, al biedt de nieuwe insteek van het OS wel potentieel. De kans is groot dat RT beter zijn draai vindt als besturingssysteem voor lichte tablets en telefoons. Onderwijl krijgen gebruikers die een volwaardige Windows vinden waar voor hun geld, zonder een vervelend, voor aanraakschermen geoptimaliseerd scherm dat steeds in de weg komt te zitten. Door het besturingssysteem te splitsen, en geen eenheidsworst op de markt de brengen, kan Windows 9 zich beter profileren als enerzijds een desktop-OS en anderzijds een besturingssysteem voor mobiele toestellen, zonder dat één van beide versies daar onder lijdt.

Hoewel voorgaande geruchten van een betrouwbare bron komen, bestaat er geen honderd procent zekerheid over de authenticiteit ervan. Het kan zijn dat Microsoft tussen vandaag en de lancering in 2015 nog wijzigingen aanbrengt. De vooropgestelde preview van Threshold in september zal in ieder geval meer duidelijkheid brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business