Nieuws

Ruimtewhisky keert terug naar aarde

In 2011 zijn een paar flessen whisky als onderdeel van een experiment naar het International Space Station gestuurd. Nu is het voor de drank tijd om naar huis te komen.

In 2011 zijn een paar flessen Ardberg scotch whisky naar het International Space Station gestuurd als onderdeel van een experiment om te kijken hoe het rijpingsproces van de drank beïnvloed wordt door de gewichtloosheid in de ruimte. Het is voor de flessen bijna tijd om naar huis te komen.

De Ardberg-distilleerderij, die dateert uit de vroege jaren van de negentiende eeuw, is gevestigd op de Schotse eilanden van Hebriden. “De flesjes bevatten een samenstelling die bekendstaat als terpenen”, laat het bedrijf weten. “Wij werden uitgenodigd door het Amerikaanse ruimteonderzoekbedrijf Nanaracks om deel te nemen aan het testen van micro-organische verbindingen in een rijpingsexperiment tussen de normale zwaartekracht op aarde en de micro-zwaartekracht in de ruimte."

De afgelopen jaren is de drank meer dan 15.000 keer rond de aarde gevlogen met een snelheid van 27.724 kilometer per uur. Nu is de tijd aangebroken voor de single malt om terug te keren naar deze planeet. Dat gebeurt volgens schema op vrijdag 12 september.

Mysteries
Na te zijn geland in Kazachstan wordt de buitenaards gerijpte drank met spoed naar een laboratorium in het Amerikaanse Houston gebracht. Daar staat een team klaar om “de mysteries van het rijpingsproces te doorgronden via een studie van de interactie tussen de door Ardberg gecreëerde moleculen en verkoolde eik, zowel in micro-zwaartekracht (in een baan om de aarde) en in normale zwaartekracht (in Warehouse 3 van Ardberg).”

Het resultaat is een verslag dat de geheimen van het universum onthult en de effecten daarvan op een goede single malt. Misschien krijgen we ook nieuw antwoord op de vraag die al door velen is gesteld: waarom lijkt het alsof wij zo geïsoleerd zijn in dit immense universum? Wellicht omdat blijkt dat de beste drank in de ruimte gemaakt en bewaard wordt. Zo niet dan hebben we altijd nog een gloednieuwe ruimtewhisky om de eenzaamheid te verdrinken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business