Nieuws

Verlanglijstje: dit willen we op de iPhone 6

De iPhone is een goed toestel, maar Apple heeft geen patent op goede ideeën. Deze functies van andere telefoons hopen we te zien in de volgende generatie.

De eerste iPhone, die verscheen in 2007, heeft een enorme impact gehad op de smartphonemarket, en heel wat andere fabrikanten gingen Apples nieuwe vormentaal achterna. Niet zo vreemd: de originele iPhone ziet er na al die jaren nog steeds behoorlijk modern uit.

Hoewel Apple het beschermen van z’n intellectuele eigendom enorm serieus neemt, heeft het merk in het verleden zeer zeker ook leentjebuur gespeeld bij z’n concurrenten. Kijk maar naar iOS 7 en binnenkort naar iOS 8, waarin verschillende features geïntroduceerd werden die eerst verschenen in Android- of Windows Phone-toestellen.

[related_article id=”158256″]

Als je het mij vraagt, heeft dat wederzijds gekopieer zijn voordelen: niemand heeft een patent op goede ideeën, en uiteindelijk krijgt de consument toegang tot meer en betere features, op welk OS hij ook werkt. Met die gedachte in het achterhoofd zijn dit de features waarvan ik hoop dat Apple ze overneemt in de iPhone 6.

Wat we (bijna) zeker weten

We weten al dat we een vorm van homescreenwidgets en verwisselbare toetsenborden zullen krijgen, dankzij iOS 8. Daarnaast zijn er de hardnekkige en plausibele geruchten die wijzen op een groter scherm en NFC-functionaliteit.

Wat we écht willen

Een slimmer lockscreen. De manier waarbij op toestellen als de LG G2 en G3 het lockscreen gewekt kan worden met een simpele dubbele tik is elegant en heel intuïtief.

Surround-luidsprekers. De audiokwaliteit die je krijgt met de ingebouwde speakers onder aan de iPhone is niet slecht, maar is alles bij elkaar genomen erg gemiddeld, zeker vergeleken met onder andere de HTC One M8. Apple zou hier makkelijk HTC’s richting kunnen inslaan.

Waterbestendigheid. Waterproof telefoons bestaan al lang, maar met Sony’s duurdere Xperia-modellen en de Samsung Galaxy S5 wordt het steeds meer een must voor high-end smartphones. Wie wil er uiteindelijk niet dat z’n telefoon die gemorste plens koffie probleemloos overleeft?

Een saffierglasscherm. Kyocera bracht met de Brigadier een betaalbare smartphone met saffierglas uit, en ook Huawei zou werken aan een saffieren toestel. Apple gebruikt het extra harde materiaal zelf al als beschermlaag over de lens van de camera. Het zou fantastisch zijn om dit duurzame materiaal ook op meer mainstream toestellen te zien.

Biometrische sensoren. Hoewel het waar is dat de hartslagmeter in Samsungs Galaxy S5 een niche-feature is die de meeste mensen gewoon niet gebruiken, is er ook veel interesse van de fabrikanten in gezondheid en persoonlijke datasensoren. Verschillende vergelijkende tests vinden daarenboven dat de vingersensor van de Galaxy S5 accurater is dan de hartslagmeters in vele smartwatches.

Zelfs als Apple zo’n hartslagmeter dus implementeert in een iWatch of andere wearable is het niet zo’n gek idee dat het bedrijf een gelijkaardige sensor zal verwerken in Touch ID op de homeknop.

Draadloos opladen. Nokia, nu onder de vleugels van Microsoft, experimenteerde de laatste tijd het duidelijkst met draadloos laden, inclusief accessoires die NFC gebruiken om een telefoon te koppelen aan bijvoorbeeld een externe luidspreker en hem tegelijk op te laden. Als Apple z’n schouders mee onder NFC zet, zou dat de industrie net het duwtje kunnen geven dat ze momenteel nodig heeft om de volgende generatie krachtigere en efficiëntere draadloze toepassingen op poten te zetten.

De kers op de taart

Een volwaardige fysieke cameraknop. Ja, je kan nu al de camera afdrukken met de volumetoetsen, maar het zou erg fijn zijn om een toegewezen cameraknop te hebben die de camera-app rechtstreeks opent, maar vooral ook in twee fasen werkt. Voor alle fotografieliefhebbers zou dat vertrouwde focusmechanisme een erg welkome toevoeging zijn.

Shortcuts naar de instellingen. Een kleine toevoeging, maar wel eentje die het aantal keer tikken flink naar beneden zou kunnen halen. In Android kan je in het Control Center lang drukken op de wifi- en bluetooth-schakelaars om rechtstreeks naar dat onderdeel van de algemene instellingen gebracht te worden. Dat is vooral erg handig om een nieuw wifinetwerk te selecteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business