Nieuws

NASA formatteert geheugen Marsrover op afstand

Door slechte geheugencellen reset de Marsrover Opportunity zichzelf regelmatig. NASA denkt dit probleem op te lossen door het geheugen te formatteren op een afstand van tweehonderd miljoen kilometer.

NASA gaat het geheugen van zijn Marsrover Opportunity op afstand formatteren. Dit in een poging om een serie van terugkerende fouten op te lossen die ervoor zorgden dat de werkzaamheden afgelopen maand een paar keer stil kwamen te liggen voor een dag of twee. De rover is al meer dan tien jaar op Mars aan het werk en heeft zijn oorspronkelijk verwachte missieduur flink verlengd.

De robot heeft zichzelf afgelopen maand een paar keer gereset. NASA denkt dat dit komt door een versleten flashgeheugen waarin het gegevens probeert op te slaan. Het is niet ongebruikelijk dat delen van het flashgeheugen verslijten als het vaak gebruikt wordt. De kans bestaat dat de rover nog steeds probeert deze beschadigde delen te gebruiken.

Weinig risico
“Het formatteren van het geheugen is een proces met weinig risico”, zegt John Callas, manager voor NASA"s Mars Exploration Rover Project. “De kritieke gegevens en besturingssoftware zijn elders opgeslagen in een ander geheugen van de rover.”

Door het geheugen te formatteren denkt NASA de slechte geheugencellen te kunnen identificeren en uitschakelen. De bedoeling is dat de rover zichzelf in ieder geval in de nabije toekomst hierdoor niet meer reset. Alle bruikbare gegevens die Opportunity nog bevat worden gedownload. Tijdens het formatteerproces communiceert NASA op een tragere wijze met de rover om de betrouwbaarheid van de overdracht te waarborgen.

Marathon Valley
Dit is de eerste keer dat het geheugen van de Opportunity geformatteerd wordt. De rover is nu ruim tweehonderd miljoen kilometer verwijderd van NASA"s Jet Propulsion Laboratory in Californië. Het formatteren staat gepland voor volgende maand. Volgens het laatste nieuws is de rover op weg naar de Marathon Valley, een plek die naar verwachting veel mineralen bevat.

Het is overigens niet de eerste keer dat een Marsrover geformatteerd wordt. Spirit, die net voor de Opportunity op Mars arriveerde maar inmiddels niet meer actief is, onderging een dergelijk proces al in 2009.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business