Nieuws

Youtube start crowdfunding voor videomakers

Google lanceert crowdfunding op Youtube. Fans kunnen voortaan kleine bedragen betalen aan hun favoriete kanalen.

Youtube dankt zijn succes niet zo zeer aan content van grote uitgevers, maar wel aan de video’s van onafhankelijke kanalen van over de hele wereld. Om die kanalen verder aan te moedigen, lanceert het bedrijf de mogelijkheid voor fans om donaties te geven.

De functionaliteit, die eerder dit jaar al door Google was aangekondigd, werd ontdekt door Android Police. Wie dat wil, kan een knop toevoegen aan zijn video’s om aan te geven dat hij open staat voor donaties. Voorlopig is de doneerknop alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië, Japan en Mexico, maar dat zal waarschijnlijk snel uitbreiden naar andere landen.

[related_article id=”158901″]

Donaties zijn niet beperkt tot de browser, maar kunnen ook vanuit de Youtube-app voor Android worden uitgevoerd. Wanneer je op deze manier een bijdrage levert aan een kanaal, gaat een klein deel daarvan naar Google zelf in de vorm van transactiekosten. Hoeveel Google precies afroomt zou naar verluidt verschillen van land tot land. In de VS komt het neer op vijf procent van de donatie plus een vaste kost van 21 cent.

Hoewel er dus ook een nieuwe inkomstenbron voor Youtube aan vast hangt, wil Google met name onafhankelijke videomakers aanmoedigen om tijd te investeren in het platform en hun fanbasis uit te bouwen. De inkomsten uit advertenties zijn voor de videomakers vaak niet voldoende om hun kanaal uit te breiden, waardoor crowdfunding door de fans een welgekomen extra kan betekenen. Een groter kanaal met een groter bereik geeft Google op zijn beurt dan weer de mogelijkheid om meer advertentieruimte te verkopen, en daar is het de internetreus natuurlijk om te doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business