Nieuws

Duitse rechtbank verbiedt autodienst Uber

Een lokale rechtbank in Frankfurt heeft beslist dat de autodeeldienst Uber in heel Duitsland illegaal is.

Een Duitse rechtbank heeft fikse stokken gestoken in de wielen van Uber. Door een uitspraak van een rechter in Frankfurt moet de dienst in Duitsland stoppen omdat deze niet over de nodige wettelijke toestemmingen beschikt.

Het vonnis dateert van vorige week, maar wordt nu pas bekendgemaakt. Uber heeft al aangegeven dat het in beroep zal gaan.

Boete: 250.000 euro
Het bedrijf uit San Francisco maakt het mogelijk om auto’s te delen via een app op je smartphone. Over het algemeen komt dat een stuk goedkoper uit dan een taxi te bellen. Het waren ook de taxibedrijven die een klacht tegen Uber hadden ingediend.

Als Uber het verbod negeert, riskeert het een boete van 250.000 euro.

Uber is sinds vorig jaar actief in Duitsland, maar echt vlot schoot de dienst niet uit de startblokken. In verschillende steden, waaronder Berlijn, was het gebruik al verboden. Met de uitspraak in Frankfurt geldt dat verbod dus over heel het land.

Niet buiten de wet staan
De Duitse taxifederatie BPZ is verheugd met de uitspraak. Volgens hen zijn de vergunningen om taxidiensten te mogen uitbaten “geen doel op zich, maar verzekeren ze de kwaliteit en de bescherming van consumenten”.

“We zijn niet bang voor nieuwe spelers op de markt”, aldus de BPZ. “Maar concurrentie werkt alleen maar als dezelfde wettelijke voorwaarden voor iedereen gelden, inclusief de nieuwelingen. Internetdiensten mogen niet buiten de wet staan.”

Ook in de rest van Europa zijn er in heel wat steden protesten van taxichauffeurs tegen Uber, onder meer in Parijs, Londen en Brussel. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business