Nieuws

EU-straf voor Philips en Samsung

Philips, Samsung en Infineon krijgen van de Europese Commissie een boete van 138 miljoen euro. De bedrijven hebben prijsafspraken gemaakt bij het maken van smartcardchips.

Philips, Samsung en Infineon krijgen van de EU een boete omdat ze tussen september 2003 en september 2005 prijsafspraken hebben gemaakt over de chips die in simkaarten, kabelboxkaarten, bankkaarten en paspoorten zitten. De bedrijven zouden ook informatie over lopende contractonderhandelingen en hun klanten hebben uitgewisseld. 

De drie ondernemingen moeten samen 138 miljoen euro betalen. Bij het kartel was ook nog een vierde onderneming betrokken, Renesas, een toenmalige joint venture tussen Hitachi en Mitsubishi. Zij krijgen echter geen boete omdat ze alles aan het licht hebben gebracht.

Het onderzoek naar de verboden praktijken startte in 2008. De hoogste boete is voor Infineon, zij moeten 82,8 miljoen euro ophoesten. Samsung moet ruim 35 miljoen euro betalen, Philips iets meer dan 20 miljoen.

Vermindering voor Samsung
Aanvankelijk lag de boete voor Samsung nog dertig procent hoger, maar omdat de Zuid-Koreanen goed aan het onderzoek meewerkten, hebben ze een vermindering kregen. In het geval dat Renesas het kartel niet had verraden en toch betrapt zou geweest zijn, was de boete voor hen 51 miljoen euro geweest. Daar ontsnapt het bedrijf nu dus aan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business