Nieuws

Nokia wil alvast 5G gaan testen

Als alles loopt zoals verwacht start telecombedrijf Nokia volgend jaar al met de eerste 5G-proeven in de Finse stad Oulu.

Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat het de standaard is, maar Nokia overweegt alvast een 5G-netwerk te bouwen in het noorden van Finland. “We bekijken de mogelijkheid om deel te nemen aan een 5G-test in Oulu”, zegt Lauri Oksanen, onderdirecteur van technologie en onderzoek bij Nokia Networks. “We focussen ons dan onder meer op de evolutie van LTE.”

Oksanen: “Hoewel onderzoek naar 5G al lange tijd gaande is, is de techniek nog niet precies gedefinieerd of gestandaardiseerd. De technologie komt waarschijnlijk vanaf 2020 beschikbaar. Het is wel al duidelijk dat LTE en LTE-Advanced onderdeel uitmaken van 5G.”

Project opstarten
Volgens de Finse televisiezender YLE zijn de plannen afgelopen vrijdag besproken tijdens het innovatie-evenement Northern Glow in Oulu, een stad in het verre noorden van Finland. Momenteel bekijkt een team of het project levensvatbaar is. 

Een formele beslissing wordt in het najaar genomen. Bij groen licht wordt begin 2015 begonnen met het aanleggen van het netwerk. “We zitten echt nog in de beginfase”, zegt Oksanen. “Dus de plannen en de middelen moeten nog bepaald worden. Alles staat nog open.”

Welkom nieuws
Het mogelijke 5G-testnetwerk is welkom nieuws voor Oulu, dat enorm te lijden heeft onder het grote aantal ontslagen van Microsoft en het sluiten van het onderzoeksunit in de stad. Het stadsbestuur neemt daarom deel in het project, net als de University of Oulu en het Finse technische onderzoekscentrum VTT.

Nokia is van plan het 5G-testnetwerk te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe toegangstechnologieën op basis van LTE en LTE-Advanced. Als alles volgens plan verloopt is het 5G-netwerk dadelijk ongeveer tien keer sneller dan de huidige 4G-verbindingen.

Onderzoek
Hoewel het niet de verwachting is dat 5G voor 2020 op commerciële basis ingezet wordt, zetten overheden en bedrijven toch grof in op onderzoek en ontwikkeling van 5G-technologieën. Zo kondigde Huawei in november aan 500 miljoen dollar in onderzoek te stoppen. Samsung, Ericsson en Nokia zijn drie van de zes bedrijven die deelnemen in een proef van het Japanse NTT Docomo. In juni startten de Europese Unie en Zuid-Korea samen een onderzoeksgroep voor 5G-systeemontwikkeling.

“De gebruiker wil een betere mobiele breedbandervaring”, legt Oksanen uit. “Het toenemend aantal verbindingen tussen apparaten dwingt de industrie uit te zoeken hoe netwerken klaargemaakt kunnen worden voor de enorme capaciteit van de toekomst. 5G is onderdeel van de technische componenten die hiervoor nodig zijn. 4G is goed genoeg om aan de groei te voldoen tot in ieder geval 2020 en is daarom ook belangrijk.”

5gfinlandnetwerknieuwsnokiaoulutelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals