Nieuws

Nvidia wil verkoopverbod Galaxy’s in VS

Nvidia sleept Qualcomm en Samsung in de VS voor de rechter wegens patentinbreuken. Het bedrijf wil de verkoop van sommige Galaxy-smartphones laten verbieden.

In de reeks eindeloze reeks patentzaken rond smartphones is er weer eentje bijgekomen. De chipbakker Nvidia ligt juridisch overhoop met Samsung en Qualcomm. Nvidia beschuldigt zijn twee concurrenten ervan dat ze zeven van zijn patenten over grafische chips schenden.

Nvidia noemt het op zijn blog "een belangrijke dag in zijn 21-jarige geschiedenis", want het is de eerste keer dat het bedrijf naar de rechter trekt om zijn patenten te verdedigen. De zaak wordt ingeleid voor een rechtbank in het Amerikaanse Delaware.

Hoeveel schadevergoeding Nvidia wil van Samsung en Qualcomm is niet meteen duidelijk, maar het heeft de rechter ook gevraagd om de verkoop te verbieden van Galaxy-telefoons en –tablets die zijn uitgerust met Qualcomm’s Adreno-, ARM’s Mali- en Imagination’s PowerVR-chips. ARM en Imagination worden voorlopig nog niet door Nvidia gedagvaard.

Twee jaar onderhandeld
In plaats van zelf grafische technologie te ontwikkelen, gebruikt en koopt Samsung chips en grafische processoren van Qualcomm en andere bedrijven die onze patenten schenden, klinkt het bij Nvidia. Volgens de onderneming heeft het twee jaar geprobeerd om een licentie te onderhandelen met Samsung, maar vonden de Zuid-Koreanen dat het probleem vooral bij hun toeleveranciers lag.

De zeven patenten die volgens Nvidia geschonden worden, gaan over fundamentele basistechnologieën van grafische chips zoals de GPU zelf, programmable shading en unified shaders.

Intel duikt in de portemonnee
In 2011 bereikte Nvidia een overeenkomst met Intel voor het in licentie nemen van Nvidia-technologie. De rechtszaak die toen dreigde, werd afgeblazen nadat Intel Nivdia zo’n anderhalf miljard dollar betaalde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business