Nieuws

Slimme thermostaat Nest komt naar België en Nederland

Na Amerika en Engeland zijn we als een van de eerste landen aan de beurt voor Nest met een revolutionaire slimme thermostaat en rookmelder.

In een niet exclusieve samenwerking met Lampiris in België en Essent in Nederland, maakt Nest zijn opwachting in de Lage Landen vanaf eind september. Een exacte datum volgt later nog. De twee producten die Nest introduceert bij ons zijn de slimme thermostaat en een dynamische rookmelder.

Nest Thermostat

De slimme thermostaat gooit vooral hoge ogen bij het grote publiek dankzij zijn opvallende ontwerp. Meestal is een thermostaat een lelijke console in je woning, maar deze mag gerust gezien worden. De grote troef van Nest is dat je helemaal niets hoeft te configureren aan deze thermostaat. Hij leert alles zelf, jij moet gewoon je normale leven leiden.

Zo kan hij gemakkelijk meten hoelang het duurt voordat de woning opwarmt of afkoelt, en leert hij hiervan om meer energie te besparen. Volgens Nest biedt zijn thermostaat een energiebesparing van gemiddeld 20 procent op je energiefactuur. Aangezien die jaarlijks gemiddeld 1.450 euro bedraagt bij ons, kan je al snel een rekensommetje maken.

[related_article id=”160734″]

Daarnaast kan je gemakkelijk de thermostaat met je smartphone verbinden, zodat je op afstand de verwarming kunt controleren. Omdat de thermostaat ook met het internet verbonden is, kan die automatisch het weer analyseren van de komende dagen, en daarop zijn verwarming afstemmen. De Nest Thermostat is aansluitbaar op gas- en mazoutinstallaties, net als op warmtepompen. Bij warmtepompen kan hij wel alleen de verwarming controleren, niet de koelfunctie mocht die erop zitten.

Zelf installeren? Dat laat Nest niet toe. Elke thermostaat wordt door een erkende installateur geïnstalleerd. Er is nog geen exacte prijs van de Nest Thermostat, maar verwacht iets in de lijn van 229 euro. De installatie kost gemiddeld 90 tot 100 euro, maar ook die is nog niet officieel vastgelegd voor België en Nederland.

Nest Protect

Behalve de slimme thermostaat brengt Nest ook zijn slimme rookmelder Protect naar onze contreien. Naast een mooi ogende rookmelder met ledlichtjes zit er meer in dit doosje dan je denkt. Blijkbaar heeft 70 procent van de huizen een rookmelder bij ons, en daarvan werkt 75 procent niet. Alarmerende cijfers, en daar wil Nest iets aan doen.

De Protect is steeds in verbinding met je smartphone, zodat je continu kunt zien wat er gaande is, of er een brandalarm is, en met al die info weet je ook direct of je rookmelder nog wel werkt. Er zit een vochtigheidssensor in, zodat valse alarmen van waterdamp tot het verleden horen. Behalve bij rook alarmeert de Protect ook wanneer het CO-niveau gevaarlijk hoog wordt. Heb je een Nest Thermostat in huis? Dan schakelt die direct de boiler uit, omdat dat meestal de boosdoener is. Zet een raam open, en het signaal verdwijnt.

Daarnaast zit de Protect nog vol met kleine slimme ideeën zoals een bewegingssensor, zodat die aan de Thermostat kan laten weten dat er nog iemand in huis is, zodat de warmte op peil blijft. Die bewegingssensor laat ook in het donker een klein wit lichtje zien, handig om de wc op te zoeken ’s nachts. Hang je meerdere Nest Protect-rookmelders in huis, dan kan je die per kamer adresseren via de app, en krijg je een gerichte melding per kamer.

De Nest Protect zal ongeveer 109 euro kosten en heeft een batterij aan boord die vijf jaar lang mee gaat. Is de accu toch bijna leeg? Dan krijg je een maand op voorhand een melding op je smartphone, zodat je tijdig de batterij kan vervangen.

Ecosysteem

Wat Nest extra krachtig maakt, is zijn totale ecosysteem. Nest werkt op dit ogenblik met meer dan vijfhonderd partners actief samen, zodat het systeem nog slimmer wordt. Bijvoorbeeld bij Jawbone: wanneer je wakker wordt met de Up24 om je pols, dan weet de thermostaat dat je wakker bent en schakelt hij de verwarming aan. Logitech werkt ook samen met Nest, waardoor je met de Harmony-afstandsbediening de temperatuur kunt bedienen.

Naast de vele andere samenwerkingen, is vooral IFTTT een voltreffer. Je vindt online al duizenden recepten rond Nest, de ene al iets briljanter als de andere. De afgelopen jaren heeft de thermostaat en rookmelder geen enkele evolutie gekend, en daar komt nu verandering in. Benieuwd hoe Nest het domoticalandschap zal veranderen, maar wat ons betreft hebben ze een ijzersterk product om te lanceren.

We kunnen binnenkort zelf met de Nest Thermostat en Protect aan de slag. Verwacht alvast een diepgaande review volgende maand.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business