Nieuws

Het nieuwe idee van Windows als een dienst

De volgende grote Windows-release heeft volgens geruchten een connectie met het Windows as a Service-concept. Maar WaaS houdt wellicht iets anders in dan je denkt.

De eerste grote onthulling van Windows 9 (Threshold) nadert met rasse schreden. De verwachting is dat een technische preview eind deze maand beschikbaar komt. Naarmate die dag dichterbij komt neemt het aantal geruchten over de rol van de cloud in de volgende versie van Windows ook flink toe.

Het staat buiten kijf dat Onedrive geïntegreerd is in Windows Threshold, de volgende versie van het besturingssysteem van Microsoft waarvan de definitieve naam nog niet bekend is. Windows 9 maakt de grootste kans. Ook Skype is geïntegreerd. Verder zou ik niet verrast zijn als Outlook.com op de een of andere manier in het besturingssysteem wordt betrokken.

[related_article id=”161452″]

Daarnaast gaan er verhalen over back-upopties, die hebben waarschijnlijk iets met Azure te maken…

Windows 365
Tevens zijn er meldingen gemaakt van iets met de naam Windows as a Service dat de Microsoft-watchers linken aan Windows Threshold. Een paar van hen heb ik zien speculeren of dit betekent dat er iets in de maak is wat lijkt op de abonnementen voor Office 365, maar dan voor Threshold.

Zoals ik eerder al gemeld heb bevestigen mijn contacten dat er niets bestaat wat lijkt op Windows 365 – op een schoolproject na van enkele Nederlandse masterstudenten.

Betaalvorm
Dat gezegd hebbende, wellicht komt er een moment dat Microsoft besluit dat het updates en patches voor Windows omzet in een betaalde dienst. Tot nu toe is die beslissing volgens mijn contacten niet genomen.

Microsoft buigt meestal pas het hoofd over zaken als prijzen, aanbiedingen en pakketten als de ontwikkeling van de nieuwe versie van Windows er bijna opzit. Daarom is het niet verrassend dat er nog geen uitsluitsel is over hoe Microsoft van plan is gebruikers van Windows 7 en Windows 8.x te overtuigen over te stappen naar Threshold [Windows 9]. En hoe dit betaald gaat worden.

Direct verbeteren
Van wat ik hoor is Windows as a Service (of WaaS) het idee van Microsoft om nieuwe updates en functionaliteiten bij de gebruikers te brengen, maar meer vanuit een intern perspectief. Beginnend met Threshold is Microsoft van plan verschillende nieuwe functionaliteiten uit te zetten bij verschillende doelgroepen. Op die manier kan per groep bekeken worden welke verandering goed ontvangen wordt en welke niet.

Andere teams van Microsoft in de cloud, zoals Bing, Azure en Yammer, werken al op deze manier. Het is een combinatie van testen en ontwikkeling. Het is tevens verbonden met Microsofts stap richting het direct verbeteren van producten naar aanleiding van de gekregen feedback.

Verplichte updates
Oorspronkelijk vertelden mijn bronnen mij dat de technische preview van Windows Threshold gebruikers zou dwingen akkoord te gaan met maandelijkse updates. Nu hoor ik echter dat deze updates optioneel zijn. Je kunt er nog steeds voor kiezen om automatisch updates te ontvangen, net als versies met opties die alleen werken voor een bepaald soort gebruiker. Sommige doelgroepen ontvangen een nieuwe functionaliteit, andere niet. Microsoft verzamelt deze informatie om de verschillend geconfigureerde versies van het besturingssysteem op diverse apparaten te vergelijken. Het idee hierachter is dat de beste configuratie wint.

Een laatste opmerking die de moeite waard is om te maken: dat Microsoft deze manier van testen en tegelijkertijd ontwikkelen gebruikt in de previewfase van Threshold betekent niet dat het hiermee doorgaat op het moment dat het product officieel verschenen is. Microsoft heeft een zeer diverse klantenkring, inclusief veel ondernemingen die niet bereid zijn direct te updaten naar de laatste versie zodra deze verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business