Nieuws

Bestanden synchroniseren zonder cloud

Je neemt een paar foto's met je tablet of smartphone en wil die vlug op je pc krijgen. Dat kan op verschillende manieren, maar weinig zo gemakkelijk als met Scatter.

Met Scatter kan je data over verschillende toestellen synchroniseren, zolang ze maar naar de naam Windows, iOS of Android luisteren. In deze workshop toon ik je hoe je bestanden tussen een Windowstoestel en een Androidsmartphone synchroniseert, maar voor een iPhone of iPad gaat het eigenlijk op dezelfde manier.

Ik begin alvast met mijn Windows-pc. Wat installatie betreft komen ze zelden makkelijker dan Scatter. Je start het gedownloade bestand op (http://scatter.to/download.html), je klikt op Install en klaar ben je. Het Inbox-venster van Scatter verschijnt automatisch, maar voor je daarmee aan de slag kan moet je wel een account aanmaken. Klik op Sign up for a new account, vul een e-mailadres en wachtwoord in en bevestig met Sign up en met OK. Over naar je mobiele toestel. Zodra de app is geïnstalleerd meld je je ook hier met hetzelfde account aan.

[download_file]

Om een en ander (snel) uit te testen zorg je ervoor dat zowel je pc als je mobiele toestel met hetzelfde draadloze netwerk zijn verbonden. Neem vervolgens een foto met je mobiele toestel. Je zal zien: die komt nagenoeg meteen in het Inbox-venster op je pc terecht, met name in de map Inbox. Met een dubbelklik kan je hier de foto openen. Of je gaat met de Verkenner naar C:UsersDocumentsScatter, alwaar je ook de map Inbox aantreft. Het is natuurlijk ook mogelijk andere bestanden uit te wisselen. 

Download en installeer de app uit de Google Play Store of de App Store van Apple. Open de map Inbox in je mobiele Scatter-app, en kies in het menu Add. Je hebt nu de keuze tussen Add note en Add files. Ook deze data worden stante pede richting je pc gestuurd. Overigens is het perfect mogelijk eigen mappen binnen Scatter te creëren. Dat oogt niet alleen ordelijk, je data worden ook niet automatisch weer verwijderd na één maand, zoals standaard het geval is bij de map Inbox.

Standaard, zei ik dus en je hebt al meteen begrepen dat je deze instelling kan aanpassen. Klopt, en dat doe ik even op mijn pc. Open daar de Scatter-applicatie en ga naar het tabblad Control Panel. Hier zie je niet alleen welke apparaten verbonden zijn, maar kan je ook instellen hoelang je data in de Inbox en in de Trash wil bewaren. Ook handig: alles wat je in Windows naar het klembord kopieert, wordt standaard ook gesynchroniseerd, althans indien de inhoud de limiet van 10 MB niet overstijgt  – maar ook dit gedrag is aanpasbaar. En om je helemaal gerust te stellen: bestanden groter dan 10 KB worden niet automatisch van of naar je mobiele apparaat versast, tenzij via wifi. Maar ook dat valt alweer in te stellen, deze keer via Settings in je mobiele app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business