Nieuws

Google lanceert Android One op drie smartphones

De zoekgigant wil budgetbewuste opkomende markten binnenhalen met een nieuw besturingssysteem op drie goedkope toestellen in India. En binnenkort volgen er meer.

Google onthulde vandaag de drie nieuwe smartphones in het Android One-project in New Delhi, in samenwerking met Indische toestelbouwers Spice, Micromax, en Karbonn.

Android One moet het antwoord van het bedrijf zijn op de toenemende vraag uit opkomende markten. Het OS verkort de ontwikkelingstijd voor goedkope toestellen en werd voor het eerst voorgesteld op de Google I/O-conferentie in juni.

[related_article id=”158901″]

De drie nieuwe toestellen zijn de Spice Android One Dream UNO Mi-498, de Micromax Canvas A1 en de Karbonn Sparkle V.

Ze hebben gelijkaardige specificaties: een 4,5 inch FWVGA-scherm met een resolutie van 854×480 pixels, een quadcore 1,3 GHz MediaTek-processor, ondersteuning voor twee simkaarten, 1 GB RAM en 4 GB opslagruimte, naast een microSD-kaartslot om dat laatste verder uit te breiden. Verder beschikken de toestellen over een achterkantcamera van 5 MP en een verwisselbare batterij van 1700 mAh.

Aangezien de drie modellen gebaseerd zijn op het Android One-platform heeft Google de minimale hardware-vereisten laag genoeg gehouden om de verkoopprijs rond de 100 dollar te krijgen. De Android One-telefoons zullen overigens ook draaien op stock-Android, net zoals de Nexus-toestellen.

Naast hun bodemprijs – de startprijs is 6399 Rs, ongeveer 80 euro – zullen de toestellen ook Hindi ondersteunen, de taal die door 40 procent van de Indische bevolking gesproken wordt, inclusief stemcommando’s.

Om de Android One-ervaring verder uit te breiden hebben alle toestellen de Google Play Store geïnstalleerd uit de doos en zal Google zelf systeemupdates doorvoeren voor een periode van twee jaar. Het bedrijf heeft ook al aangekondigd dat de Android L-update zal worden doorgevoerd naar de toestellen, die nu KitKat draaien.

De Indische provider Bharti Airtel zal een speciaal dataplan aanbieden voor de Android One-toestellen. Daarmee zal het binnenhalen van Android-updates in de eerste zes maanden na aankoop gratis kunnen gebeuren en krijgen gebruikers 200 MB gratis data om apps te installeren uit de Google Play Store.

Google zal in de komende maanden ook andere landen aanspreken met Android One. Dit jaar zullen Indonesië, de Filippijnen, Pakistan, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka nog meer toestellen krijgen; andere, nog niet gespecificeerde landen volgen in 2015.

Bij de extra hardwarepartners die daarvoor tekenden horen onder andere Acer, Alcatel, Asus, HTC, Intex, Lava, Lenovo, Panasonic, Xolo en chipmaker Qualcomm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business