Nieuws

Nieuwe USB-standaard is ook DisplayPort

De nieuwe USB-poorten en -kabels die we vanaf begin volgend jaar mogen verwachten, doen dubbel dienst als DisplayPort-aansluiting.

DisplayPort is, net als HDMI, een technologie om beeldschermen of tv’s aan pc’s te verbinden. Het gevecht om de gunst van de computerbouwers heeft HDMI echter gewonnen. Zowat alle laptops en tv’s zijn uitgerust met die aansluiting, terwijl DisplayPort veel zeldzamer is.

USB, kort voor universal serial bus, heeft het beter gedaan. De poort kent een geweldig succes en is intussen al lang niet meer alleen op een computer terug te vinden. Denk maar aan USB-laders en USB-aansluitingen in auto"s. USB dient voorlopig alleen voor de overdracht van data en in beperkte mate stroom, maar met de nieuwe Type-C-connector die vanaf begin volgend jaar de standaard wordt is er meer mogelijk.

USB-scherm
Type C krijgt geen boven- of onderkant, en kan je dus niet meer verkeerd in de poort steken. Verder kan de kabel overweg met tot 100 watt aan stroom. De datatransfersnelheid wordt opgekrikt naar 10 gigabits per seconde. Dat laatste maakt het mogelijk om video met een 4K-resolutie of zelfs meer over de kabel te streamen.

Beeldschermen met DisplayPort zullen vanaf 2015 ook gebruik kunnen maken van de Type-C-kabel. De variatie op de DisplayPort-technologie krijgt de naam DisplayPort Alternate Mode, en zal werken op nieuwe maar ook oude DisplayPort-toestellen.

Als de nieuwe USB-kabel ook dienst kan doen als beeldschermaansluiting ziet het er naar uit dat USB nog belangrijker zal worden. De aansluiting is op weg om echt universeel te worden. De aankondiging is verder goed nieuws voor DisplayPort, dat zo plotsklaps weer een stuk relevanter wordt.

Winnaar
Wie weet raakt HDMI op termijn wel uitgefaseerd door de nieuwe USB Type-C. USB heeft immers de gewoonte over lijken te gaan. Zo sloeg Apples snellere Firewire-aansluiting nooit aan en heeft ook Thunderbolt, dat overweg kan met snelheden van 40 gigabit per seconde, nauwelijks voet aan grond.

In de tussentijd maakt DisplayPort zich klaar voor de toekomst. De pas aangekondigde versie 1.3 van de technologie kan overweg met transfersnelheden tot 32 gigabit per seconde, goed voor ondersteuning van 5K-resolutie (5120 x 2880).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business