Nieuws

RFID maakt huishoudrobot slimmer

Een nieuwe methode om robots te laten zoeken naar RFID-tags zorgt ervoor dat ze snel voorwerpen kunnen vinden in een huis, en vrijwel identieke objecten van elkaar kunnen onderscheiden.

RFID is een standaard waarbij een kleine tag aan een voorwerp essentiële informatie over dat voorwerp kan bevatten. RFID (radio frequency identification) stuurt die informatie draadloos uit, zij het over een beperkte afstand. Robots kunnen het signaal van een RFID-tag detecteren, waarna ze weten dat het gezochte voorwerp dichtbij is. Maar waar het zich precies bevindt, blijft onduidelijk.

Onderzoekers van Georgia Tech in de VS ontwikkelden daarom een robot met beweegbare antennes. De PR2-robot gebruikt de antennes om de richting van waaruit het RFID-signaal komt te bepalen. Dat signaal is immer sterker wanneer de directionele antennes in de juiste richting wijzen. Zo leidt RFID de robot naar een gezocht object, zelfs wanneer het niet onmiddellijk zichtbaar is.

Medicatie
De vooruitgang lijkt op het eerste gezicht weinig spectaculair, omdat er ook zonder tags al heel wat vooruitgang werd geboekt in de omgevingsbewustheid van robots. Toch heeft RFID een belangrijk voordeel, zeker wanneer het op verzorging aankomt. Tags, bevestigd aan medicatieflesjes of doosjes, zorgen ervoor dat de robot de juiste medicatie naar de juiste persoon brengt. Omdat de tags uniek zijn en de robot ze kan linken aan specifieke voorwerpen, is het risico op een vergissing vrijwel nihil.

De ontwikkelaars van de robottechnologie zien hun creatie dan ook vooral in het werk in de medische sector. Een extra, gemechaniseerde hulp in bejaardenhuizen of ziekenhuizen zou door velen ongetwijfeld op gejuich onthaald worden, op voorwaarde dat een dergelijke robot veilig en efficiënt is. Door RFID te koppelen aan directionele antennes komt die werkelijkheid nu een stapje dichterbij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business