Nieuws

Thom Yorke brengt album uit via Bittorrent

De paywall van Bittorrent wordt voor het eerst getest met een nieuw album van Radiohead-frontman Thom Yorke.

Bittorrent is een alliantie aangegaan met Radiohead-zanger Thom Yorke om diens nieuwste soloalbum te verspreiden. Tomorrow’s Modern Boxes zal alleen te koop zijn als een Bittorrent Bundle.

Bittorrent kondigt al een hele tijd aan dat het werkt aan een systeem om mensen te laten betalen voor torrents. Met het Thom Yorke-album wordt die belofte voor de eerste keer waargemaakt. “Het is nog een test”, zo zegt Matt Mason, de chief content officer van het bedrijf. “Maar wel een test met een afgewerkt product. We willen snel verder gaan, zodat ook andere artiesten de paywall kunnen gebruiken.”

[related_article id=”160734″]

Tomorrow’s Modern Boxes is het eerste album van Thom Yorke in acht jaar. Het nummer A Brain In A Bottle en de bijhorende video kan gratis worden gedownload. Wie de rest van de zeven nummers en een hoesje wil, moet daarvoor zes dollar betalen met een creditcard of Paypal. Negentig procent van dat bedrag gaat rechtstreeks naar Yorke.

Volgens de zanger kan deze manier van werken een oplossing zijn om de controle over de internetverkoop opnieuw bij de mensen te leggen die ook de content maken. “Door via een torrent te werken, vermijd je serveruploads, hostingkosten of cloudnonsens”, zegt de zanger.

E-mailadressen verzamelen
Een Bundle is een soort torrent waarbij een deel van de bestanden alleen beschikbaar komen als je een formulier invult. Wie de torrent opstart kan maar enkele bestanden downloaden, de rest krijg je pas nadat je je gegevens hebt achtergelaten, in dit geval betaalgegevens.

Duizenden hebben zich voor het systeem al aangemeld. Aanvankelijk werd het enkel gebruikt om e-mailadressen te verzamelen voor marketingacties. Onder meer Public Enemy, Madonna, Moby en The Pixies hebben al Bundles gemaakt. Ook verschillende films zijn op die manier al beschikbaar gesteld.

Bittorrent zelf geen toegang tot de data van mensen die zo’n Bundle downloaden. De artiest beslist zelf of hij die gegevens deelt met het bedrijf. De fans kunnen elke Bundle ook maar een beperkt aantal keren downloaden.

In het vaarwater van Kickstarter
Bittorrent overweegt ook een systeem te introduceren waarbij bepaalde content pas beschikbaar komt als genoeg fans er geld aan willen spenderen. Bepaalde liedjes, video’s of ander materiaal zouden dan pas gedownload kunnen worden als er in totaal bijvoorbeeld een miljoen dollar voor is opgehaald. Het bedrijf komt op die manier in het vaarwater van sites als Kickstarter en Indiegogo. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business