Nieuws

Apple kijkt aan tegen miljardenboete van Europa

Europa staat op het punt om Apple te beschuldigen van het verkrijgen van "illegale overheidssteun" in Ierland gedurende meer dan 20 jaar.

Apple kijkt aan tegen boetes die kunnen oplopen tot miljarden euro’s, nadat onderzoek door Europa aantoont dat het bedrijf “illegale overheidssteun” van Ierland heeft verkregen gedurende een periode van meer dan 20 jaar.

De Europese Commissie ging in juni van start met een onderzoek naar Apples belastingspraktijken in Ierland, waar de Europese hoofdzetel van de computerreus gevestigd is. Deze week zullen volgens de Financial Times de eerste bevindingen worden gepubliceerd, samen met formele beschuldigingen aan het adres van Apple.

[related_article id="158256"]

Apple regelt zijn internationale activiteiten sinds 1980 vanuit Cork in Ierland. Veel Amerikaanse technologiebedrijven kiezen voor Ierland vanwege de lage bedrijfsbelasting van 12,5 procent. Naast Apple, hebben onder meer Amazon, Facebook, PayPal en Twitter hun Europese hoofdzetel in Ierland gevestigd.

Dat tarief lag blijkbaar nog altijd te hoog voor Apple. Vorig jaar bracht een onderzoek van de Amerikaanse Senaat aan het licht dat Apple minder dan 2 procent belastingen betaalt in Ierland. De Ierse vestiging van Apple zou naar schatting 60 procent van de winst van het bedrijf vasthouden, maar moet daar door een speciale overeenkomst met de Ierse regering amper belastingen op betalen. Apple reageerde op het onderzoek door te ontkennen dat het in Ierland een voorkeursbehandeling geniet.

Onderzoek van Europa wijst er nu echter opnieuw op dat Apple gedurende al die jaren van onwettige overheidssteun heeft geprofiteerd. De Europese Commissie bestempelt de overeenkomst als illegaal en gaat Apple beschuldigen van anti-concurrentiële praktijken. Als die beschuldigingen worden bewezen, kan Apple gedwongen worden om miljarden euro’s aan onbetaalde belastingen op te hoesten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business