Photoshop op de Chromebook komt eerst beschikbaar voor Adobes klanten uit het onderwijs en zal aanvankelijk uit een gesloten bètatest bestaan.

Een veelgehoorde kritiek op Chromebooks is dat ze geen zware desktopsoftware kunnen draaien. Daarbij wordt Adobe Photoshop dikwijls als voorbeeld aangehaald.

Die kritiek willen Google en Adobe alvast in de kiem smoren: de twee bedrijven hebben aangekondigd dat Photoshop, en bij uitbreiding de complete Creative Cloud, naar Chromebooks komt. Aanvankelijk zullen wel alleen Amerikaanse klanten uit de onderwijsmarkt de software kunnen gebruiken. Wie geïnteresseerd is, zal zich daarvoor ook bij Adobe moeten aanmelden en toegang moeten krijgen tot een gesloten bèta-test.

 

De Chromebook-versie van Photoshop zal “gestreamd” worden uit de cloud en zou in niets mogen verschillen van de reguliere Photoshop, zo belooft Adobe. De software zal ook heel sterk geïntegreerd worden met Google Drive om bestanden op te slaan en te beheren.

Windows-gebruikers die Chrome hebben geïnstalleerd, zullen de software ook rechtstreeks in hun browser kunnen draaien, zegt het bedrijf. Alleen enkele features van de software die Photoshop overlaat aan de GPU van de computer, zullen in deze streaming-versie niet beschikbaar zijn.

Koffiedik kijken
Chromebooks liggen goed in de markt bij kleine bedrijven, scholen en, tot op zekere hoogte, ook bij grote ondernemingen omdat ze handzaam en goedkoop zijn. Verschillende fabrikanten als HP, Dell en Asus hebben ze dan ook in hun productportfolio zitten. Of Photoshop voldoende zal zijn om meer van deze apparaten te verkopen, blijft koffiedik kijken, maar het is alvast weer een reden minder om “neen” te zeggen tegen de Chromebooks.