Nieuws

Chipsdeal met Apple levert Samsung veel geld op

De Finfet-chips die Samsung tegen het eind van het jaar aan Apple en andere bedrijven gaat leveren, zullen een mooie bijdrage leveren aan de winst, zegt een topman van het bedrijf.

Kim Ki-nam, voorzitter van Samsungs halfgeleiderdivisie en hoofd van de afdeling System LSI, zegt dat de winst “positief” zal zijn zodra het bedrijf Apple begint te voorzien van zijn laatste generatie chips.

Wanneer de application processors (AP’s) precies van de band gaan lopen, wil Kim niet zeggen. Verwacht wordt dat tegen het eind van het jaar de productie opgestart zal worden. Het nieuwe silicium wordt gebakken op 14 nanometer en is bestemd voor klanten als Apple, Qualcomm en AMD.

[related_article id=”158256″]

Volgens Samsung zijn deze Finfet-chips 35% zuiniger met energie en 15% kleiner, maar toch 20% krachtiger dan de huidige chips. Het productieproces gebeurt in drie dimensies, in tegenstelling tot huidige chips die plat zijn. De naam Finfet komt van het gegeven dat ze een beetje op vissenvinnen lijken. 

14 nanometer versus 16 nanometer
Samsung is, samen met het Taiwanese TSMC, ook een van de twee producenten van de chip die in de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus zit. Die A8 wordt op 20 nanometer gemaakt. Van het totale volume aan A8-chips neemt Samsung dertig procent voor zijn rekening, zeventig procent is voor TSMC.

Anonieme bronnen wisten aan ZDNet Zuid-Korea ook al te melden dat de opvolger van de A8, die waarschijnlijk als A9 door het leven zal gaan, ook al is toegewezen aan Samsung. Die chip zou op 14 nanometer geproduceerd gaan worden. TSMC gaat zijn nieuwe generatie chips op 16 nanometer maken.

Lossere banden
Hoewel Samsung nog altijd de grootste producent van geheugenchips is, maakt de afdeling die chips op contract bouwt flink verlies. Vooral de gedaalde volumes die Apple bij het bedrijf bestelt zijn daar de oorzaak van.

Apple heeft de banden met Samsung dan ook losser gemaakt de laatste jaren. Zijn beeldschermen bijvoorbeeld worden sinds 2012 niet meer door Samsung geleverd, maar grotendeels door LG.

Ook de dalende populariteit van Samsungs eigen lijn van AP’s, de Exynos-reeks, is een zorg voor het bedrijf. De meeste smartphonebouwers kiezen voor de Snapdragon-serie van Qualcomm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business