Nieuws

Apple maakt aankoop tweedehands iPhone veiliger

Wie een tweedehands iPhone koopt, kan vanaf nu makkelijker nagaan of de vorige eigenaar het apparaat nog kan controleren.

Nu de nieuwe iPhones op de markt zijn, zullen honderden tweedehands exemplaren van de vorige generatie weer opduiken op sites als eBay, Kapaza en Tweedehands.be. Voor de kopers van die toestellen wordt het gemakkelijker om na te gaan of de vorige eigenaar wel volledig afstand heeft gedaan van zijn apparaat.

Via iCloud kunnen zij de activeringsvergrendeling van die apparaten controleren, zo ontdekte iDownload. Het enige wat je daarvoor moet doen, is het IMEI-nummer of serienummer van je nieuwe telefoon ingeven.

[related_article id=”158256″]

De activeringsvergrendeling werd door Apple geïntroduceerd in iOS 7, om te vermijden dat gestolen of gevonden iPhones gebruikt konden worden door dieven of niet-zo-eerlijke vinders. Als de functie is ingeschakeld, moeten eerste de juiste Apple ID en bijhorend wachtwoord ingegeven worden, alvorens "Vind Mijn iPhone" kan worden uitgeschakeld en het apparaat gewist of opnieuw geactiveerd kan worden.

De enige optie die gebruikers voordien hadden, was het veranderen van hun Apple ID, om te vermijden dat anderen aan hun diensten en accounts konden.

Minder diefstallen
De politiediensten zijn  alvast opgetogen met de nieuwe feature. In steden als Londen en New York zou de diefstal van iPhones er met zowat 30 procent door gedaald zijn.

Acttiveringsvergrendeling heeft dus heel wat voordelen, maar voor wie een tweedehands iPhone koopt, kan het ook een probleem zijn, als de vorige eigenaar nog altijd het apparaat kan controleren. Anderzijds kan activeringsvergrendeling, als deze nog is ingeschakeld, bij potentiële kopers een belletje doen afgaan en hen waarschuwen dat ze misschien met een gestolen telefoon te maken hebben.

Wees op je hoede
Apple waarschuwt ook expliciet dat het aan de koper is om na te gaan of een telefoon volledig gewist is en niet meer gelinkt is aan een account van een andere gebruiker, zodra hij een telefoon wil kopen die niet van Apple of een geautoriseerde winkel komt. Ook als het apparaat geblokkeerd is door een wachtwoord of als je tijdens het instellen van je telefoon gevraagd wordt om een onbekende Apple ID-gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen, moet je op je hoede zijn, zegt Apple. 

activation lockactiveringsvergrendelingappleBeveiligingiosiphonenieuwstweedehands

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals