Nieuws

Probeer Windows 10 uit zonder je huidige Windows te verwijderen

Zin om Windows 10 te proberen, maar niet om je huidige Windows-installatie te verwijderen? Een stappenplan om Windows 10 in dualboot met Windows 7 of 8 te installeren.

Je besturingssysteem vervang je niet zomaar, omdat je vaak alles opnieuw moet leren kennen. Door een dualboot op te zetten, kan je twee besturingssystemen installeren op dezelfde pc en tijdens het opstarten kiezen welk OS je wil gebruiken. Ben je benieuwd naar Windows 10, maar wil je Windows 7 of 8 liever toch nog niet kwijt, dan kan je deze stappen volgen.
 

1. Windows 10 klaarmaken

Als je de testversie van Windows 10 in huis hebt gedownload, kan je die gemakkelijkheidshalve in een virtuele machine installeren. Goed als eerste indruk, maar een echte installatie is nog altijd beter. Hier omschrijven we hoe je eenvoudig Windows 10 test in dualboot, zonder dat je Windows 7 of 8 moet verwijderen. Hoe je je registreert voor de Windows 10 Technical Preview, lees je hier.
 

2. USB-stick klaarmaken

Zodra de download voltooid is, heb je twee mogelijkheden. Ofwel brand je een dvd met Windows 10, ofwel neem je een USB-stick. Een isobestand kan je handig branden met Isoburner, maar wij werken hier met een USB-stick.

[related_article id=”161452″]

Om te starten hebben we eerst de Windows 7 USB/DVD Download Tool nodig. Na de installatie daarvan plaats je een USB-stick van minimaal 4 GB (8 GB voor de 64 bitversie), en maak je een opstartbare USB-stick met Windows 10. Opgelet: dit proces kan, afhankelijk van de snelheid van je stick, vijf tot tien minuten duren.
 

3. Partitie aanmaken

Omdat je niet wil dat Windows 10 over je huidige besturingssysteem wordt geïnstalleerd, moet je je harde schijf virtueel opsplitsen in twee stukken. Druk op Start en typ in de zoekbalk Partities. Klik bovenaan op "Partities op harde schijf maken en formatteren".

Afhankelijk van hoe je originele Windows is geïnstalleerd op je computer, kies je het vak met de grootste opslagcapaciteit. Rechtsklik hierop en kies Volume verkleinen. Windows controleert de beschikbare verkleiningsruimte, dit kan soms tot wel vijf minuten duren. Vanaf nu wordt alles in MB"s weergegeven. Je kunt maar in één vak een getal aanpassen. Geef hier in hoe groot je nieuwe partitie moet gaan worden. Naar mijn mening is 50 GB of 51200 MB ruim genoeg om Windows 10 fatsoenlijk te testen.
 

4. Partitie formatteren

Een nieuwe partitie moet eerst nog worden geformatteerd voordat die kan worden gebruikt. Rechtsklik op de nieuw aangemaakte partitie en kies Formatteren. Geef je nieuwe partitie een naam naar keuze en kies als bestandssysteem zeker NTFS.

De clustergrootte laat je het best op standaard staan, en vink zeker Snelformatteren aan om niet te lang te wachten. Na afloop zou er een nieuw volume zichtbaar moeten zijn met jouw gekozen naam, en zie je ook duidelijk dat je "oude" partitie met Windows 7 is verkleind.

5. USB-stick vinden

In principe is je computer nu helemaal voorbereid om Windows 10 te installeren, zonder Windows 7 of 8 te overschrijven. Steek de USB-stick waarop Windows 10 staat in je computer en herstart het systeem. Nu wordt het een beetje anders voor iedereen, afhankelijk van het type laptop of computer. Probeer eerst de computer opnieuw op te starten, en wacht tot er een tekst verschijnt met een Windows-installatie en dat je op een knop moet drukken.

Verschijnt die tekst niet, dan kan het zijn dat je computer moet weten waarvan hij moet opstarten. Bij mijn laptop moest ik op de Escape-toets drukken tijdens het opstarten om de USB-stick te kiezen. Elke fabrikant heeft zijn eigen sneltoets daarvoor, die kort op het scherm verschijnt bij het opstarten van je computer. Start desnoods je computer meermaals opnieuw op om de juiste sneltoets te vinden, of typ de sleutelwoorden Bootmenu en het merk van je computer in een zoekmachine op het internet.
 

6. Installatie starten

Zodra de USB-stick wordt herkend en je op een knop heb gedrukt, laadt Windows 8 gedurende een minuut. Windows 10 is nu helemaal voorbereid om geïnstalleerd te worden. Selecteer je taal, tijd en toetsenbordopties en klik op Next.

De belangrijkste stap volgt nu met de plaats waar je Windows 10 graag wilt installeren. Kies Custom en selecteer je nieuw aangemaakte partitie, herkenbaar aan de naam die je het hebt gegeven. Klik op Next om de installatie te starten. Tijdens de installatie zal je computer automatisch meermaals opnieuw opstarten.
 

7. Personaliseren

Na de installatie van Windows 10 verschijnt er een mooi blauw infoscherm waarop je kunt kiezen tussen Windows 7 of 8 en Windows 10. Kies de allereerste keer nog helemaal niets en laat je computer gewoon verder opstarten. Na enkele seconden wordt Windows 10 automatisch geladen, met direct enkele vragen om je nieuwe installatie te personaliseren.

Vul hier alles in wat je wilt delen met Microsoft, en geniet van de gloednieuwe Windows 10-ervaring. Voortaan krijg je, elke keer dat je computer opstart, een keuzescherm tussen Windows 7 of 8 en Windows 10. Aan jou om telkens te kiezen in welke Windowsversie je wilt opstarten.
 

8. Dualboot verwijderen

Heb je Windows 10 geprobeerd, en vind je het maar niets? Dan kun je het heel eenvoudig verwijderen, zonder dat het je huidige Windows-installatie beïnvloedt. Start je computer op in Windows 7 of 8, druk op de Start-knop en typ in de zoekbalk Partities. Klik bovenaan op "Partities op harde schijf maken en formatteren" en zoek je nieuw aangemaakte partitie.

Rechtsklik hierop en kies Volume verwijderen. Rechtsklik daarna op de partitie met je Windows-installatie, en kies hier Volume uitbreiden. In het nieuwe venster kan je een gegevensveld wijzigen. Typ het exacte getal over dat achter "Hoeveelheid beschikbare ruimte voor vergroten" staat. Klik op Vergroten om je computer opnieuw te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat, voor de Windows 10-installatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business