Nieuws

Microsoft staat zwak met zijn Android-patenten

In het mobiele segment verdient Microsoft niet het meeste geld aan Windows Phone, maar aan Android. Alleen al van Samsung komt er één miljard dollar per jaar binnen. Maar hoelang gaat die geldstroom nog duren, is de vraag.

Dat Microsoft een boel geld verdient aan Android was geen groot geheim. In 2013 haalde Microsoft ongeveer 3,4 miljard dollar binnen via Androidpatenten. Alleen al de licentie aan Samsung bracht één miljard op. Dat is niet kinderachtig, zelfs niet voor een reus als Microsoft.

Microsoft begon de smartphonefabrikanten die Android gebruiken (zoals Foxconn, HTC en ZTE) rond 2010 te bestoken met patentrekeningen. Een jaar later zette ook Samsung zijn handtekening onder een licentieovereenkomst.

Als een deel van de overeenkomsten mochten de bedragen die uitgewisseld werden niet bekendgemaakt worden. Ook Microsoft hield de lippen op elkaar over geld en over welke patenten precies werden geschonden.

[related_article id=”161452″]

Alleen Motorola Mobility ging tegen de eisen van Microsoft in en trok naar de rechter. Die zaak liet ook zien dat Microsoft misschien toch niet zo recht in zijn schoenen stond. Van de zeventien patenten die tot nu toe zijn aangevochten voor diverse rechtbanken, zijn er zestien die Motorola niet hoeft te betalen. Het enige wat wel standhield, was een patent rond Activesync.

Chinese regering klapt uit de biecht
Dankzij de Chinese regering echter weten we dat het in totaal 310 patenten zijn die Microsoft vergoed wil zien van het Android-kamp. En alweer lijkt het erop dat veel daarvan niet zouden standhouden in een rechtbank.

M-Cam, een financieel adviesbureau dat bedrijven bijstaat bij het te gelde maken van hun intellectuele eigendommen, is in zijn analyse van Microsofts patentportfolio bikkelhard: “Slechts één vijfde was commercieel relevant, waardoor er twijfels zijn over de levensvatbaarheid van de licentieverdragen.”

Zelfs mensen die dicht bij Microsoft staan, zijn niet meer zo overtuigd. “Als we kijken naar de patenten die nu (na vier jaar rechtszaken) zouden standhouden tegen Android-apparaten, dan is er maar één en die gaat over het inplannen van vergaderingen via een mobiel apparaat”, zegt Florian Muller, een consultant voor Oracle en Microsoft en hoofdredacteur van FOSS Patents.

En Muller gaat verder: “Het is ook zo dat in de 49 maanden dat het afdwingen van patenten bezig is, deze inplanfeature tot nog toe de enige is waarvan Microsoft het eigendomsrecht in een rechtszaal heeft kunnen bewijzen. Ik zeg wel: tot nog toe.”

Aanvechten voor de rechter
De huidige rechtszaak tussen Microsoft en Samsung legt de focus op de manier waarop de overname van Nokia de patentovereenkomst tussen de twee rivalen al dan niet heeft geschonden. Hoe dan ook lijkt het zeker dat de patenten die Microsoft claimt te hebben, veel nauwkeuriger onderzocht zullen worden. Het zou ook best kunnen dat deze rechtstreeks bij een rechter zullen aangevochten worden als Samsung toch de intresten moet betalen op het miljard dollar van 2013 en op het reeds gefactureerde, maar nog niet te betalen miljard dat het aan Microsoft schuldig is over 2014. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business