Nieuws

Android L-update voor Google Play Store lekt online

Android L is nog niet beschikbaar, maar je kan de Google Play Store nu reeds het nieuwe Material Design aanmeten. We bekijken wat er nieuw is.

Het is nog even wachten op de officiële lancering van Android L, maar Google is de nieuwe ontwerptaal die het in dat besturingssysteem hanteert, Material Design, al volop aan het uitrollen naar zijn apps en diensten.

De Chrome-browser kreeg afgelopen zomer reeds het nieuwe design aangemeten en ook de Play Store werd al eens grondig onder handen genomen met de update naar versie 4.9.13. Ondertussen is er een update naar versie 5.0 op het web gelekt, die het nieuwe uiterlijk van de appwinkel verder op punt zet.

[download_file]

We namen de nieuwe versie kort onder de loep en brengen de veranderingen in beeld. In de screenshots die volgen, staat versie 5.0 telkens links en versie 4.9.13 rechts.

[related_article id=”158901″]

Het gaat voornamelijk om een aantal esthetische aanpassingen. Knoppen en tekst zijn allemaal nog wat strakker vormgegeven en de kleuren die de verschillende onderdelen van de Play Store onderscheiden zijn iets donkerder gemaakt.

De balk bovenaan heeft meer kleur gekregen en ziet er nu meer gestroomlijnd uit. Voorheen stond alleen de categorie tegen een gekleurde achtergrond, terwijl de navigatiebalk daaronder grijs was. De gekleurde achtergrond werd nu doorgetrokken naar de navigatie, zodat het hele bovenste gedeelte meer als een organisch geheel aanvoelt.

De weergave van apps is min of meer ongewijzigd gebleven. Alleen de sectie “Nieuwe functies” bij geïnstalleerde apps werd lichtjes aangepast met een groene achtergrond. Wanneer je er op klikt voor meer informatie, prijken de nieuwigheden voortaan bovenaan, zodat je niet eerst helemaal naar beneden moet scrollen.

Ten slotte werden ook de icoontjes geüpdatet. Zowel het icoontje voor de Google Play Store zelf als voor de bijhorende widgets zien er nu “platter” uit, volledig in lijn met de rest van het Material Design. Kirill Grouchnikov, die mee de gebruiksinterfaces bij Google ontwikkelt, postte op Google+ de geschiedenis van het Play Store-icoon doorheen de jaren.

De nieuwe update voor de Google Play Store is nog niet officieel beschikbaar, maar de apk is wel reeds gelekt op het web en we bieden hem hier aan, zodat je hem kan sideloaden op jouw toestel. Daarvoor moet je wel eerst in je beveiligingsinstellingen aanvinken dat je apps uit onbekende bronnen wilt toestaan. De apk is ondertekend door Google en vervangt de huidige Play Store-app. Van zodra er langs de officiële weg een nieuwe update voor de Play Store wordt uitgerold, zal die deze versie gewoon vervangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business