Nieuws

Asynchroon videochatten met Skype Qik

Microsoft wil meer aanwezig zijn op je mobieltje. Het bedrijf introduceert daartoe Skype Qik: een messenger-app voor korte videoberichten.

Skype is de manier om in contact te blijven met vrienden en familie die je niet vaak ziet. Veel mensen maken er dan ook gebruik van, maar ze doen dat niet vaak genoeg, vindt Microsoft.

Skypen is meer iets waar mensen iedere paar weken hun tijd voor nemen. In dat opzicht is de app, die een mobiele versie biedt van wat van oorsprong een desktopdienst is, geen rechtstreekse concurrent voor diensten zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

Skype Qik moet dat veranderen. De splinternieuwe app ligt vanaf vandaag in de appstores van Windows Phone, Android en iOS. Qik spreek je uit als quick, en is bedoeld om doorheen de dag te communiceren met korte video’s en berichten.

[related_article id=”161452″]

Qik Flik
Met Qik stuur je filmpjes (Qik Fliks) van maximaal 42 seconden naar één of meerdere ontvangers. Net zoals bij de concurrenten is groepschat mogelijk. De filmpjes neem je op met de hoofdcamera of de selfiecamera, en indien gewenst kan je in het midden van de opname wisselen. Groot voordeel in vergelijking met het klassieke Skype is dat de zender en ontvanger niet gelijktijdig online moeten zijn om te videochatten.

Een filmpje maken doe je rechtstreeks vanuit de app met een grote toegewijde knop. Video’s worden in een vierkant formaat opgenomen en gecomprimeerd tot bestanden die niet groter zijn dan vijf megabyte. Dat valt goed mee, maar wanneer je de app wil gebruiken als je voornaamste communicatiedienst heb je toch beter wifi in de buurt.

Ontvang je een Qik Flik in een vergadering of op een ander vervelend moment, dan kan je snel één van de standaard videoantwoorden terugsturen. Een kritische geest kan opmerken dat wie tijd heeft om 42 seconden video te bekijken in een vergadering ook wel zelf een sms kan terugsturen, maar Microsoft ziet dat anders.

Snapchat
Video’s verdwijnen automatisch na twee weken. Wat goed is voor de opslagruimte maar de app niet bepaald geschikt maakt voor filmpjes die het grote publiek niet mag zien. Niet dat andere apps zoals Snapchat daar wel geschikt voor zijn.

Registreren voor Skype Qik gebeurt net zoals bij WhatsApp met je telefoonnummer. Qik maakt vervolgens gebruik van je interne adresboek. Wie een Qik Flik ontvangt maar de app niet heeft, krijgt een sms met daarin de link naar de applicatie. Zo hoopt Microsoft snel veel mensen aan boord te krijgen. Anderzijds brengt die telefoonnummerregistratie ook een nadeel met zich mee: enkel toestellen met volwaardige simkaarten zijn geschikt, zodat je tablet uit de boot valt.

Skype Qik benadert videochatten op een originele manier. De app kan zich zeker diversifiëren van wat al op de markt is, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ook het grote publiek er warm voor loopt. Om succesvol te zijn moeten heel wat gebruikers Skype Qik omarmen. De vraag is hoeveel mensen er daadwerkelijk zitten te wachten op deze nieuwe manier van communiceren.

Op het moment van dit schrijven is Qik nog maar 677 keer gedownload via de Play Store. Maar de app is natuurlijk nog maar net beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business