Nieuws

Google Nexus 9 tablet grote concurrent iPad Mini

Google heeft na vele lekken de Nexus 9 officieel voorgesteld. Vooral de schermverhouding doet vermoeden dat het de iPad Mini en tegelijk de iPad Air openlijk wil aanvallen.

Het was even wachten op nieuwe Nexus toestellen van Google, maar met de Nexus 9 introduceert Google opnieuw een referentietablet op de markt. Deze keer geen spotgoedkope tablet om de markt open te breken zoals de Nexus 7, maar een paradepaardje dat grondig met zijn spierballen rolt. Enig nadeel: de instapprijs wordt gevoelig verhoogd vergeleken met zijn kleinere voorganger.

Retina

De Nexus 9 heeft een 2.048 x 1.536 pixels 8,9 inchscherm, (toevallig?) identiek dezelfde resolutie en schermverhouding als de iPads van Apple. Google wil met de Nexus 9 duidelijk een maatstaf zetten in Android tablets met 4:3-schermverhouding. Voordien was het allemaal 16:9 wat de klok sloeg. Benieuwd of deze trend zich volgend jaar gaat doorzetten bij de grotere fabrikanten zoals bijvoorbeeld Samsung of LG nu app ontwikkelaars hier meer rekening mee moeten houden.

[related_article id=”158901″]

HTC is  deze keer fabrikant van dienst, nadat de vorige twee Nexus tablets bij Asus werden gestald. Waaraan merk je dat? Er is sprake van een BoomSound speaker, iets wat ze ook al actief pushen bij de HTC One-toestellen. Verder weinig HTC kenmerken te zien, ze hebben zich grondig moeten schikken naar Googles eisen. De tablet heeft een aluminium rand, maar niet de volledige unibody van de One-reeks. Net als de Nexus 7 is er in de Nexus 9 opnieuw geen plaats voor een microSD-kaart.

Verder vinden we intern een krachtige Nvidia Tegra K1 64-bitprocessor, 2 GB RAM en een geschatte autonomie van 9 uur. Google legt met de Nexus 9 de nadruk op een mobiele tablet die je in één hand kunt dragen, en toch groot genoeg is om vlot mee te werken. Benieuwd of die claim ook waarheid wordt wanneer we met het toestel aan de slag gaan later dit jaar.

Prijzen

Een krachtpatser is de Nexus 9 duidelijk wel, maar de prijs is ook best pittig:

  • 16 GB Wi-Fi: 399 euro
  • 32 GB Wi-Fi: 489 euro

De 32 GB-variant met LTE komt niet naar België. Google kiest hier duidelijk niet voor de scherpste prijs met lage marges, want Nvidia verkoopt de Shield met bijna dezelfde specificaties aan 319 euro voor de 16 GB-variant. Afwachten of de Nexus 9 even populair gaat worden als de Nexus 7. De prijzen zijn nog even onder voorbehoud, tot we er definitief uitsluitsel over krijgen.

De Nexus 9 wordt standaard geleverd Android Lollipop. De Nexus 9 is vanaf 3 november exclusief verkrijgbaar bij Media Markt, Coolblue, Vanden Borre en Fnac.

Google heeft samen met de Nexus 9 ook nog de Nexus 6 smartphone en Nexus Player voorgesteld. Alle nieuws over de grote Nexus 6 smartphone lees je hier. Alle info over de nieuwe mediaspeler van Google, de Nexus Player, lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business