Nieuws

HBO komt volgend jaar met streamingdienst

Vanaf 2015 wordt het mogelijk om in te tekenen op een streamingdienst van HBO. De dienst zal ook buiten de V.S. beschikbaar worden, al lijkt de kans klein dat België daar bij is.

Bij kabelknippers over de hele wereld is een zucht van verlichting te horen: de Amerikaanse betaalzender HBO zal dan toch met een eigen streamingdienst beginnen en wel vanaf volgend jaar. Dat heeft topman Richard Pepler aangekondigd op een bijeenkomst van investeerders in Time Warner, het moederbedrijf van HBO.

HBO experimenteert al een tijdje met nieuwe manieren om zijn programma’s tot bij de kijkers te brengen. In de meeste landen waar het bedrijf actief is (de VS en Nederland bijvoorbeeld), is het perfect mogelijk om HBO-programma’s op je tablet en via het internet te bekijken. Die dienst (HBO Go) werkt echter alleen maar als je ook al een kabelabonnement afneemt.

[related_article id=”160734″]

Als de nieuwe streamingdienst er komt, is het de verwachting dat heel wat kijkers hun kabelleverancier aan de deur zullen zetten en alleen nog online naar Game of Thrones of Boardwalk Empire zullen kijken. Enkel in Scandinavië had HBO tot nog toe al een pure streamingdienst in het aanbod zitten, maar die is dus alleen toegankelijk voor Denen, Zweden en Noren.

Over hoeveel de nieuwe dienst van HBO zal kosten, wanneer deze zal starten, wat er te zien zal zijn of welke apps of apparaten ondersteund worden, deed Pepler nog geen aankondigingen.

Geknipt voor kabelknippers
Met zijn nieuwe dienst gaat HBO de concurrentie aan met Netflix. Het bedrijf lijkt vooral tegemoet te willen komen aan de zogenaamde cord cutters of kabelknippers: een voorlopig nog kleine, maar snelgroeiende groep (jonge) kijkers die geen kabelabonnement meer wil betalen en zijn kijkvoer alleen nog via het internet binnenhaalt.

Voor HBO is deze nieuwe stap niet zonder gevolgen. Tot nu betaalden de kabelmaatschappijen honderden miljoenen dollars per jaar aan HBO als vergoeding. Voor het bedrijf is dat dan ook een enorme bron van inkomsten. Of de kabelboeren nog geneigd zullen zijn om dat ook in de toekomt te doen, wanneer de HBO-programma’s online beschikbaar zijn, is een groot vraagteken.

Wat dan weer in het voordeel van de kabelmaatschappijen spreekt, is dat ze zowat allemaal ook internettoegang aanbieden. Het zou dus kunnen dat ze vanaf volgend jaar pakketten gaan verkopen met internettoegang en HBO, maar zonder kabel-tv.

Exclusieve deal met Telenet
Voor België is de nieuwe aankondiging hoogstwaarschijnlijk niet zo belangrijk. Telenet heeft voor ons land immers een exclusief contract met HBO tot 2018. Alleen zij mogen hier de HBO-series uitzenden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business