Nieuws

Waarom een Mac met aanraakscherm onwaarschijnlijk is

Terwijl bijna elke Windows-pc tegenwoordig met een touchscreen wordt uitgerust, blijft de nieuwe iMac ongevoelig voor aanraking.

Apple heeft zijn nieuwe 27 inch iMac van een indrukwekkend 5K-retinascherm voorzien, met een resolutie van 5.210 x 2.880 pixels, maar het blijft ongevoelig voor aanraking. Ook voor de Macbooks zijn er niet meteen plannen om het scherm aanraakgevoelig te maken.

Dat vertelde Craig Federighi, verantwoordelijk voor software-ontwikkeling bij Apple, in een interview met CNet, vlak na de lancering van de nieuwe iPads, iMac en Mac Mini. “We zijn er eerlijk gezegd niet van overtuigd dat het hiervoor de juiste interface is,” aldus Federighi. Volgens de Apple-topman is het een ongemakkelijke ervaring om achter een bureau te zitten en voortdurend voorover te moeten buigen om het scherm van je computer aan te raken.

[related_article id=”158256″]

Federighi voegde daar aan toe dat er wel reeds binnenshuis met de technologie werd geëxperimenteerd, maar dat ze niet tevreden waren over de gebruiksvriendelijkheid. Het bedrijf richt zich daarom liever op de ontwikkeling van zijn trackpads, om een zo comfortabel mogelijk product af te leveren.

Bij andere fabrikanten zien we dat aanraakschermen ondertussen wel massaal omarmd worden. In het Windows-kamp heeft bijna elke nieuwe laptop een aanraakscherm en verschillende fabrikanten hebben ook reeds een all-in-one desktopcomputer op de markt gebracht die je met je vinger kan bedienen.

Daar is Windows 8 natuurlijk de grote verantwoordelijke voor. Microsoft plaatste bij de ontwikkeling van Windows 8 de gebruikservaring via aanraking centraal, waardoor fabrikanten hun hardware moesten aanpassen aan het nieuwe besturingssysteem. Mac OS X is ook in zijn jongste verschijning, Yosemite, geen aanraakvriendelijk besturingssysteem.

Apple heeft OS X altijd gescheiden gehouden van zijn mobiele besturingssysteem iOS en is niet meteen van plan om daar, naar het voorbeeld van Microsoft, verandering in te brengen. Er is wel sprake van meer integratie tussen de twee, maar het ziet er niet naar uit dat Apple snel met een hybride besturingssysteem op de proppen komt.

Het is daarom weinig waarschijnlijk dat we binnenkort Macs met aanraakschermen of nieuwe hybride Apple-toestellen op de markt zullen zien verschijnen. Maar zeg natuurlijk nooit nooit als het op Apple aankomt. Iedereen herinnert zich immers nog goed hoe Steve Jobs in het verleden grote smartphones en kleine tablets volledig de grond in boorde. Ondertussen heeft Apple sinds enkele jaren de kleinere 7,9 inch iPad mini in zijn gamma, en sinds september ook de grotere 4,7 inch iPhone 6 en 5,5 inch iPhone 6 Plus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business