Nieuws

Google ziet winst uit advertenties sputteren

De winst bij Google stijgt nog altijd met dubbele cijfers, maar de overgang naar mobiele advertenties loopt toch minder vlot dan verwacht.

Zoekgigant Google heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar gemengde cijfers eergezet. De omzet steeg met 20 procent tegenover dezelfde periode in 2013, maar qua winst moest het bedrijf een lichte daling incasseren.

Google draaide een omzet van 16,52 miljard dollar (zonder rekening te houden met de “traffic acquisition costs”, de vergoedingen die Google aan partners betaalt aan partnersites). Daaruit puurde het een winst van 3,72 miljard dollar. Vorig jaar was dat nog 3,76 miljard.

[related_article id=”158901″]

Vooral de overstap van desktopreclame naar mobiele advertenties lijkt Google parten te spelen. Het bedrijf rapporteert elk kwartaal meer betaalde clicks, maar ook een daling in hoeveel elke click hen opbrengt. Deze cijfers evolueren al lang in tegengestelde richtingen en hielden mekaar ook min of meer in balans. Tot dit kwartaal dus.

3.000 aanwervingen
Investeerder hadden gehoopt dat inkomsten uit YouTube en de Play Store nieuwe geldbronnen zouden worden die de traditionele business van Google (advertenties) zouden kunnen aanvullen. Hoeveel Google precies puurt uit YouTube maakt het bedrijf niet bekend, maar het liet wel weten dat in de categorie “Anderen” (waarin de Play Store zit, alsook hardwareverkopen en diensten aan bedrijven) de omzet met de helft is gestegen.

Over de laatste drie maanden heeft Google ook zowat 3.000 mensen in dienst genomen, meer dan gemiddeld en werd er zwaar geïnvesteerd in nieuwe datacenters. Deze twee kostenposten hebben ook de winst gedrukt, maar zullen waarschijnlijk nog vaker terugkomen.

In de voorstelling van de cijfers liet Google weten dat het nog meer handelaars wil overtuigen van zijn mobiele betalingstechnologie, zodat consumenten eindelijk gebruik kunnen gaan maken van technologie die al in hun smartphones ingebouwd zit. Desondanks lijkt toch vooral Apple er beter in te slagen om die winkels te overtuigen om zich achter hun Apple Pay-programma te scharen.

Belastingbesognes
Over de recente veranderingen die Ierland wil doorvoeren in zijn belastingwetten, zegt het bedrijf dat het nog te vroeg is om daar al conclusies aan te verbinden. Tegelijk liet Google verstaan dat het plan is om zijn aanwezigheid in het land verder uit te bouwen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business