Nieuws

Fotoarchief Twitpic blijft voorlopig online

De populaire fotodeeldienst Twitpic heeft de digitale deuren gesloten. Het domein en fotoarchief zijn overhandigd aan Twitter, waardoor de foto's en links voorlopig toch nog online blijven.

Gebruikers van Twitpic – de populaire tool voor het delen van foto"s op Twitter – krijgen gratie. De dienst, die afgelopen weekend uit de lucht zou gaan, maakte begin september bekend dat gebruikers tot de einddatum tijd hadden om hun foto"s te exporteren. Twitpic-oprichter Noah Everett laat weten dat dankzij een overeenkomst met Twitter de foto"s en links voorlopig toch online blijven staan.

“We konden geen manier vinden om Twitpic onafhankelijk te houden”, schrijft Everett in een blogbericht. “Daarom ben ik blij aan te kondigen dat we tot een overeenkomst zijn gekomen met Twitter. We geven de microblogsite ons domein en het fotoarchief, daardoor blijven de foto"s en links voorlopig online. Twitter deelt ons doel over het beschermen van onze gebruiker en zijn data. En aangezien ons klantenbestand bestaat uit Twittergebruikers is het logisch om deze data bij Twitter te houden.”

[related_article id=”160734″]

Burgerjournalistiek
Twitpic, gelanceerd in 2008, was wellicht de beste fotodeeldienst van derden voor Twittergebruikers. Het stelde hen in staat foto"s te uploaden en vervolgens de link te delen via Twitter. De dienst kon gezien worden als bron van burgerjournalistiek, want gebruikers deelden beelden van nieuwswaardige events – zoals de vliegtuigcrash in de Hudson River.

In zijn blogpost gaat Everett verder niet in op de voorwaarden van de overeenkomst met Twitter. Een woordvoerder van de microblogsite zegt geen extra details bekend te maken naast de informatie in het bericht. Everett laat weten dat de overeenkomst en de blogpost zijn “laatste hoofdstuk” vormen voor Twitpic. Hij bedankt de gebruikers voor hun geduld de laatste maanden. “Het was een dollemansrit”, besluit hij.

Overname gaat niet door
En daar heeft hij gelijk in. Na de eerste aankondiging op 4 september dat Twitpic binnen drie weken zou sluiten wegens een juridisch geschil met Twitter, verstuurt Everett 18 september een tweet waarin staat dat Twitpic overgenomen is en actief blijft. De details zouden later volgen. Maar op 16 oktober laat Everett weten dat Twitpic toch de digitale deuren sluit. “We hebben gepraat met een handvol potentiële kopers en zijn door onze opties heen”, licht hij toe.

In het bericht van afgelopen weekend legt Everett uit wat de nieuwe overeenkomst met Twitter betekent voor Twitpic-gebruikers:

  • Twitpic accepteert niet lager nieuwe foto"s of data (de website is alleen-lezen).
  • De iOS- en Android-apps zijn uit de appstores gehaald en worden niet langer ondersteund.
  • Klanten zijn nog steeds in staat om in te loggen en hun inhoud te verwijderen of om hun hele account te deactiveren op Twitpic.com.
  • Het is nog steeds mogelijk om je data en fotoarchief te exporteren of downloaden van Twitpic.com.

Handelsmerk beschermen
In de eerste aankondiging op 4 september noemt Everett de beslissing om te stoppen “onverwacht en moeilijk”. Twitter dreigde echter de toegang van Twitpic tot de API (programmeerinterface) van de microblogsite te blokkeren als het zes jaar oude bedrijf niet af zou stappen van zijn handelsmerk.

Een woordvoerder van Twitter stelt dat het beschermen van de handelsmerk van het bedrijf belangrijk is, maar dat tegelijkertijd het einde van Twitpic treurig nieuws is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business