Chipmaker ARM wil aan de vraag naar goedkope maar degelijke telefoons in opkomende markten tegemoetkomen. Daartoe introduceert het bedrijf een nieuwe serie grafische chips.

Terwijl de westerse smartphonemarkt stilaan verzadigd is, en volgens voorspellingen met nauwelijks vijf procent zal groeien dit jaar, zien de opkomende markten er een stuk aantrekkelijker uit. Martonderzoek voorspelt een groei van 32 procent, wat verklaart waarom ARM op de wensen van die markten wil inspelen.

Vooral telefoons uit het lage en middensegment zijn er populair, in contrast met de grote 5 inch-premiumsmartphones hier. Toch verwachten consumenten steeds meer van die middenmoters. Een toestel van minder dan 300 euro kan vandaag evenveel als een vlaggenschip van ongeveer twee jaar geleden, en om die tendens te blijven volgens is er nieuwe hardware nodig.

 

Mali
Daarom onthulde ARM de grafische chips Mali-T860, Mali-T830 en Mali-T820. De T860 richt zich op de bovenkant van het middensegment en ondersteunt 4K-video. Het energieverbruik van de chip ligt lager dan dat van vorige versies van Mali. De T830 en T820 zijn minder spectaculair maar beloven een flinke upgrade tegenover hun oudere overeenkomstige versies. De T820 moet tot 40 procent krachtiger zijn dan voorganger T622, terwijl de T830 het 55 procent beter doet dan die laatste.

ARM kondigt gelijktijdig met de grafische chips een nieuwe videoprocessor aan, de Mali-V550, en een nieuwe schermprocessor, de Mali-DP550. Het is de eerste keer dat ARM een volledig aanbod van grafische hardware in één keer introduceert. “Ons bedrijf heeft de nieuwe GPU’s en de twee processors beter met elkaar geïntegreerd dan bij vorige generaties”, aldus Steve Steele van ARM. “Dat moet onze klanten toestaan om sneller dan ooit nieuwe toestellen te ontwikkelen.”

Adreno
De eerste Mali-chips zagen het daglicht in 2006. Sindsdien is ARM sterk gegroeid. In 2013 verkocht ARM maar liefst 400 miljoen GPU’s. Onder meer Samsung en MediaTek maken gebruik van de ARM-technologie, maar Mali krijgt stevige concurrentie van Qualcomms Adreno-GPU’s die we terugvinden op de Snapdragon-SoC’s.

Grafisch moeten zeker Mediatek-chips vaak onderdoen voor zelfs de Snapdragon 400. Het is maar de vraag of de nieuwe Mali-chips daar verandering in zullen brengen. De nieuwe technologie wordt tegen het einde van 2015 in de eerste elektronica verwacht.