Windows 10 is meer dan een vernieuwd startmenu. In dit artikel vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over het nieuwe besturingssysteem.

Waarom is het Windows 10 en niet Windows 9? Heeft het besturingssysteem echt een keylogger aan boord? Wat gebeurt er met Internet Explorer? En waar zijn de updates?

De release van de technical preview van Windows 10 en nu de eerste update, build 9860, riep duidelijk heel wat vragen op. Wij geven je het antwoord op een paar prangende vraagstukken rond het nieuwe besturingssysteem.

 

Waarom heet het OS Windows 10 in plaats van Windows 9?

Het is misschien wel de meest voor de hand liggende vraag, dus laten we hiermee beginnen.

De officiële antwoorden van Microsoft zijn zo vaag dat het komisch is. Het doet denken aan de beslissing om de naam Metro te laten vallen; die is ook nooit op een acceptabele manier verklaard geweest. Wat overblijft is pure speculatie, en persoonlijk geloof ik dat het een kwestie van comsumentenpsychologie is. Het nummer 9 houdt immers in dat versie 10, en 11 en 12 zich net om de hoek bevinden, en dat idee zorgt gegarandeerd voor dralende kopers. Microsoft wil vermijden dat mensen terugvallen op het "watch & wait"-spelletje.

Er wordt ook wel gezegd dat het probleem technisch zou zijn: 9 toevoegen als versienummer zou oudere versies van programma"s, die nog gecodeerd zijn om te zoeken naar strings uit Windows 95 en 98, compleet in de soep doen draaien. Dat lijkt me echter uiterst vergezocht; marketingredenen liggen veel meer voor de hand.

Windows 10 wordt immers de laatste grote release van Windows; hierna zullen toekomstige updates in kleinere groepjes in kortere intervals aangeboden worden. Als merknaam waar het bedrijf nog een hele tijd mee zal verdergaan, klinkt Windows 10 gewoon beter.

Wat is de meest recente versie?

Microsoft bracht build 9860 uit op 21 oktober, als automatische update voor iedereen die de Windows Technical Preview had draaien. Die update, die wel 2,58 GB schijfruimte inpalmt, vind je in de Update & Recovery-sectie van je pc-instellingen.

Als je de update hebt geïnstalleerd, zal het watermerk op het bureaublad veranderen naar het nieuwe nummer 9860.

Wat is er nieuw in build 9860?

We schreven eerder al over de nieuwe features in de eerste update van de Technical Preview. De recentste build bevat onder andere verse features als het Notification Center.

Microsoft heeft verder ook nog een aantal belangrijke extra beveiligingsfeatures aangekondigd die nog niet verkrijgbaar zijn in de previewversies (meer daarover lees je verderop in dit artikel).

Waar is de Enterprise-uitgave?

De Technical Preview-versie die je kan verkrijgen via het Windows Insider-programma bevat dezelfde features als Windows 8.1 Professional en kan gebruikt worden als upgrade voor die editie. Als je de Windows 10 Technical Preview for Enterprise zoekt, ga dan naar deze downloadpagina en registreer. Je vindt hier ook nog een vraag- en antwoordlijst voor IT-professionals.

De Enterprise-versie is ook verkrijgbaar voor iedereen die nu een MSDN-abonnement heeft.

Op de MSDN Subscriptions-downloadpagina vind je ook de nagekeken en gedebugde versies voor ontwikkelaars.

Waarom is er een productkey inbegrepen bij de Windows 10-download?

De preview zou geen activatie moeten vereisen, maar met voorlopige releases gaat nu eenmaal niet alles zoals het zou horen. Bij mij kreeg ik onderstaande melding voorgeschoteld bij het upgraden van een installatie van Windows 8.1 Enterprise.

De oplossing was om in de MSDN-downloadzone te gaan kijken, waar een productkey te vinden is in de productbeschrijving, waarbij de tekst verduidelijkt dat deze gebruikt kan worden in noodgevallen. Als je de technische preview gedownload hebt van de Windows Insider-site, ga dan terug naar de ISO-downloadpagina om de sleutel te zien te krijgen.

Voeg de nieuwe key in op het activatiescherm en je zou weer verder moeten kunnen.

Bevat Windows 10 echt een keylogger?

Daar gaan we weer.

Vanaf Windows 10 omarmt Microsoft de tegenwoordig bij software al ingeburgerde snellere update- en ontwikkelingscyclus. Dat lijkt zo z"n invloed gehad te hebben op de pers, want de eerste samenzweringstheorie rond Windows 10 verscheen binnen de week op het toneel.

Aangedreven door een artikel in The Inquirer – niet bepaald bekend om hun doorgedreven technische kennis of hun betrouwbare bronnen – gonsde het internet plots van de geruchten dat de privacypolicy van Windows 10 een toelating voor het gebruik van een keylogger – een programmaatje dat al je toetsaanslagen registreert – bevat.

Jammer voor de samenzweringsfanaten, maar ten eerste: er zit geen keylogger in Windows 10, alleen een protocol dat een keylogger zou kunnen toelaten. Ten tweede is de Windows 10 Technical Preview een zogenaamde geïnstrumenteerde versie – dat weet iedereen die snapt wat een OS-preview inhoudt. De preview-release verzamelt inderdaad data over jouw gebruik ervan, waaronder sommige tekst- en stem-input, en geeft een deel van die data door aan Microsoft zodat zij de algemene prestaties van hun OS, en meer specifiek die van stemherkenning en spellingcontrole, kunnen verbeteren. Het helpen verbeteren van een besturingssysteem is het expliciete doel van elke previewversie en is in geen geval reden tot paniek.

De data die in werkelijkheid verzameld worden komen overigens niet in de buurt van een echte keylogger: dat is een stuk spyware dat elke toetsaanslag op een pc opslaat een doorstuurt (meestal zonder jouw medeweten) naar een externe locatie.

Wel is het een feit dat de data die de ingebakken tools van Windows 10 effectief verzamelen, in sommige gevallen ongewenst kunnen worden vrijgegeven. Dat is echter geen nieuw probleem: zakelijke klanten moeten altijd voorzichtig zijn bij het configureren van Windows Error Reporting als ze deze Windowsversies op cruciale machines installeren.

Als je bestanden moet openen die vertrouwelijke informatie bevatten, dan doe je dat beter niet op de Windows 10 Technical Preview.

Microsofts officiële reactie op deze beschuldigingen:

"Met Windows 10 hebben we het grootste platform voor collaborative development ooit opgezet en het zal de manier waarop we Windows bouwen en afleveren veranderen. Gebruikers die zich inschrijven op het Windows Insider Program en op de Windows 10 Technical Preview kiezen er bewust voor om data en feedback door te geven die ons zal helpen de beste Windows-ervaring te bouwen voor onze klanten. Zoals altijd beschermen we de persoonlijke informatie van onze klanten en verzekeren we ons ervan dat de nodige verdedigingsmechanismen klaarstaan bij het verzamelen en opslaan van die data. Terwijl we dichter bij een definitieve release komen, zullen we in onze privacy statements informatie blijven verspreiden over de manier waarop we klantendata verzamelen en gebruiken, en welke keuzes en opties zij daarbij hebben."

Waar is de aanraakvriendelijke, plug-invrije Internet Explorer naartoe?

In de technische preview is maar één IE inbegrepen; de alternatieve Metroversie van de browser valt ook in build 9860 nog niet in actie te zien.

De code zit begraven in de technische preview, en als je overweg kan met PowerShell kan je een script downloaden dat de browserversie actief maakt. Dat is echter absoluut geen ondersteund scenario, dus weet waar je aan begint.

De kans is groot dat er nog flinke wijzigingen zullen worden doorgevoerd in Internet Explorer in latere updates. In dit geval is geduldig wachten waarschijnlijk je beste optie.

Wat zijn de belangrijkste toetsenbord-shortcuts om te werken met de virtuele desktops op Windows 10?

Probeer deze:

  • Maak een nieuwe desktop: Windowstoets + Ctrl + D
  • Wissel naar de vorige desktop: Windowstoets + Ctrl + linkerpijltje
  • Wissel naar de volgende desktop: Windowstoets + Ctrl + rechterpijltje

In deze release is er nog geen manier om een bepaalde opstelling van virtuele desktops te bewaren.

Wat ontbreekt er nog in Windows 10?

Dit is een erg vroege release van Windows 10, en veel zaken die uiteindelijk bij de belangrijkste features zullen horen zijn nog niet toegankelijk. Zo kan je ergens in de toekomst verwachten dat Cortana haar opwachting maakt op het OS, zodat je op dezelfde manier tegen je pc kan praten als tegen je Windows Phone.

De meest intrigerende nieuwe feature is voor mij echter Next Generation Credentials, die je al terugvindt in de lijst met beschikbare lokale services, maar nog geen bijhorende interface heeft.

Microsoft begon na de release van build 9860 publiek te spreken over de nieuwe beveiligingsfeatures. Het belangrijkste daarvan, dat zowel in de consumenten- als de zakelijke versies inbegrepen zal zijn, is de nieuwe optie om tweedelige authenticatie in te bouwen in Windows 10-toestellen.