Nieuws

Windows 10 kijkt touchpadbesturing af van OS X

Microsoft steekt nieuwe functies voor de touchpad in Windows 10. De gebaren zullen hetzelfde zijn op iedere Windowslaptop en doen denken aan de Macbooks van Apple.

Wie op een laptop aan het spelen is met de Windows 10 Technical Preview mag binnenkort enkele nieuwe functies voor de touchpad verwachten.

Microsoft neemt het programmeren van gebaren daarvoor voor eigen rekening. Op het links en rechts klikken na is het vooralsnog aan fabrikanten om mogelijke gebaren aan de touchpad toe te wijzen, zoals in- en uitzoomen met twee vingers, of swipen met drie vingers. Dat leidde tot een inconsistente gebruikservaring, aldus Microsoft. Daar komt nu verandering in doordat de functionaliteit ingebakken zal worden in de Windows-installatie.

[related_article id=”161452″]

Tijdens de TechEd Europe-conferentie deed Joe Belfiore van Microsoft uit de doeken wat dergelijke gebaren precies inhouden. Volgens Belfiore is het de bedoeling de gebruiker een intuïtieve en snelle methode te geven om op een logische manier om te gaan met de computerinterface. Zo zal je snel meerdere vensters kunnen minimaliseren en naar het bureaublad gaan door met drie vingers naar beneden te swipen.

De vensters terugbrengen doe je door naar boven te swipen. Beweeg je je vingers nogmaals naar boven, dan wissel je tussen de verschillende bureaubladen die je hebt openstaan. Tot slot demonstreerde Belfiore hoe je naar analogie met Alt Tab kan wisselen tussen vensters door eveneens met drie vingers naar links of naar rechts te swipen.

Aanraakscherm
De gebaren met drie vingers doen denken aan wat vandaag ook al mogelijk is bij Mac. Net als voor de introductie van de verschillende bureaubladen neemt Microsoft dus een kijkje bij de concurrent voor inspiratie. Een beetje kruisbestuiving kan natuurlijk nooit kwaad, en de nieuwe functies zien er erg handig uit voor laptopgebruikers. De introductie van een consistente reeks touchpadgebaren toont verder aan dat Microsoft werkelijk heeft geleerd van Windows 8, en dat gebruikers niet meer verplicht worden de touchscreen te gebruiken, zelfs op laptops die ermee uitgerust zijn. Op onderstaande video, geplaatst door The Verge, zie je de nieuwe gebaren in actie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business