Nieuws

Microsoft geeft ontwikkelaars brede toegang tot Office 365

Ontwikkelaars voor Windows, Android, iOS en het web krijgen van Microsoft een heleboel nieuwe tools om hun software te integreren met de diensten van Office 365.

Op de TechEd Europe-conferentie heeft Microsoft nieuwe API’s (programmeerinterfaces) en mobiele SDK’s (softwarekits) gepresenteerd waarmee ontwikkelaars apps kunnen bouwen die inhaken op Office 365. Die apps van derden kunnen voortaan ook opduiken in de applauncher van Office 365.

Vooral de API’s voor mail, kalenders, contacten en bestanden laten ontwikkelaars toe om naadloos Office 365-functies in hun apps te integreren, klinkt het bij Microsoft. Als voorbeeld geeft het bedrijf een reservatie-app voor iOS die automatisch de Office 365-kalender controleert of een bepaalde reservering op een bepaald tijdstip kan doorgaan en die de kalender dan ook automatisch updatet. Een ander voorbeeld draait rond een taken-app die gebruikmaakt van de contacten-API om vergaderingen te plannen en die automatisch uitnodigingen voor die vergaderingen kan uitsturen.

[related_article id=”161452″]

Mailtje van Satya
Een ontwikkelaar die al experimenteert met de nieuwe tools is de populaire dienst IFTTT, If This Then That. Met de API’s laat IFTTT toe om meer dan 130 diensten te koppelen aan Office 365. De Office 365-kanalen in IFTTT gaan de komende tijd beschikbaar worden voor alle gebruikers van de softwaresuite. Als voorbeeld geeft Microsoft een IFTTT-recipe waarmee een gebruiker een tekstberichtje krijgt als Satya Nadella (de topman van Microsoft) een mailtje stuurt.

Microsoft komt daarnaast met een SDK voor iOS en een nieuwe versie van de SDK voor Android, die als aanvulling dienen voor de Visual Studio SDK die het bedrijf al uitbracht. De iOS SDK ondersteunt Objective-C en binnenkort ook Swift.

Voor programmeurs die specifiek apps ontwikkelen voor gebruik binnen Office 365, had Microsoft ook goed nieuws. Die apps kunnen vanaf nu ook in de applauncher gezet worden, naast de eigen Microsoft-apps voor bijvoorbeeld Yammer of Onedrive.

Volgens Microsoft zijn er al meer dan 1.200 van dat soort programmaatjes beschikbaar via de App Store in Office 365 en nog vele duizenden via private app-catalogi. Dat gaat dan van Paypal dat een app heeft om facturen te maken in Excel tot Docusign, waarmee je digitaal documenten kan ondertekenen en versturen binnen Outlook.

Uren in de weer met Office 365
Volgens Microsoft wordt Office 365 nu gebruikt door 70 procent van alle bedrijven op de Fortune 500-lijst van grootste ondernemingen. Daar bovenop komen ook nog eens miljoenen consumenten, waardoor het platform ontwikkelaars toegang geeft tot een enorm potentieel publiek. Dat publiek is bovendien ook interessant omdat het vaak uren per dag in de weer is met Office 365, merkt het bedrijf op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business