Nieuws

Youtube kan nu 60 fps-video aan

Je kan vanaf vandaag Youtubevideos met een hoge snelheid van 60 frames per seconde afspelen. Het vloeiende beeld is echter alleen op Chrome beschikbaar, en dan nog niet altijd.

30 frames per seconde is genoeg voor de gemiddelde film. Maar zodra de camera hevig begint te bewegen ligt de framerate net iets te laag. De verschillende frames vloeien niet meer in elkaar over, iets wat erg duidelijk wordt wanneer je beelden van een computerspel bekijkt.

Met 60 frames per seconde is video een stuk vloeiender. Youtube experimenteerde al sinds voor de zomer met filmpjes met die framerate op z’n site, maar het ging uitsluitend om tests. Vanaf vandaag kan iedereen video uploaden in 60 frames per seconde, al krijgt niet iedereen die verbeterde framerate te zien.

[related_article id=”158901″]

Chrome
Voorlopig is de 60 fps-instelling enkel compatibel met Googles eigen Chrome-browser. Bovendien moet je niet verwachten om de verbetering te zien te krijgen bij lagere resoluties. Enkel de HD-, Full HD- en 4K-opties tonen ook alle frames. De laatste voorwaarde is uiteraard dat de gebruiker de video met 60 frames per seconde heeft opgenomen en geüpload.

Fans van gameplayvideos zullen de verbetering het best zien. Een video van iemand die wild om zich heen schiet bij een shooter zag er tot vandaag nooit zo vlot uit op Youtube dan op de console of computer zelf, maar met 60 fps is die discrepantie verleden tijd.

Ook voor andere video biedt de hogere framerate een kwalitatievere kijkervaring, al vallen de verschillen niet altijd even hard op. Echte films van 60 fps zitten er nog niet aan te komen. The Hobbit was de eerste film die de stap naar 48 fps zette en James Cameron wil Peter Jackson daarin volgen met zijn de sequel op Avatar, maar de meeste films worden opgenomen in 24 fps.

Toch heb je geen hightechmateriaal nodig om aan 60 fps op te nemen. De meeste high-end smartphones hebben een functie waarmee ze zelfs aan nog hogere framerates kunnen filmen. Hieronder zie je een vergelijking tussen 30 fps en 60 fps. Met de lagere framerate beweegt het wapen significant minder vlot over het scherm, en neem je schokken waar in vergelijking met 60 fps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business