Nieuws

Techbedrijven helpen terroristen, zegt topspion

Het hoofd van de Britse spionagediensten bekritiseert technologiebedrijven omdat terroristen van hun diensten gebruikmaken. Ook in de VS klonk al dezelfde kritiek.

In een column in de Financial Times beschuldigt Robert Hannigan, de nieuwe directeur van het Government Communications Headquarter, de grote technologiebedrijven ervan dat ze terroristen en criminelen helpen. Het GCHQ is min of meer vergelijkbaar met het Amerikaanse NSA.

Volgens Hannigan willen de bedrijven in volledige neutraliteit data doorgeven zonder enige politieke motieven of restricties, maar vergeten ze dat ze “niet alleen materiaal met gewelddadig extremisme en kindermisbruik hosten, maar ook dat ze criminaliteit en terrorisme mogelijk maken.”

[related_article id=”161920″]

Sinds de onthullingen van Edward Snowden in juni 2013 begonnen, zijn technologiebedrijven afkerig geworden om zonder gerechtelijk bevel mee te werken met overheidsdiensten. Onder meer Google, Microsoft en Facebook hebben de kwestie al aangekaart bij president Obama. Al deze bedrijven hebben ook hun inspanningen opgevoerd om hun klanten beter te beschermen en hun data te versleutelen.

Encryptie standaard inbouwen
In september kondigden Apple en Google nog aan dat de laatste versies van hun besturingssystemen standaard van bestandsencryptie zouden gebruikmaken, iets wat op heel wat kritiek stuitte van onder meer de FBI. De directeur van de FBI, James Comey, eist dat de bedrijven achterpoortjes in de beveiliging inbouwen waar de regering gebruik van kan maken.

Ook Hannigan is scherp in zijn column. Het standaard inbouwen van technologieën om gebruikers anoniem te maken of hun data te versleutelen, geeft nu iedereen mogelijkheden die vroeger aan slechts de meest gesofisticeerde criminelen en overheden waren voorbehouden. En daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt voor minder frisse praktijken. Hannigan noemt specifiek IS dat zich volop bedient van Twitter om zijn boodschappen te verspreiden.

Betere en duurzamere relatie
Niet iedereen deelt die visie. Zo heeft de Amerikaanse senator Ron Wyden zich al uitgesproken tegen het inbouwen van achterpoortjes. Volgens Google-topman Eric Schmidt zouden de onthullingen over spionage “het internet kapotmaken” en de dominante positie van Amerikaanse bedrijven in de interneteconomie bedreigen.

Hannigan vindt ook dat overheidsdiensten nauwer betrokken zouden moeten worden in het debat over privacy. Zo zouden ze hun motieven beter kunnen verdedigen tegen de klanten van technologiebedrijven. Volgens de Britse topspion zouden klanten zich ook best comfortabel voelen als technologiebedrijven en spionagediensten “een betere en duurzamere relatie kregen”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business