Nieuws

De beste software-toetsenborden voor iOS 8

Met iOS 8 zorgde Apple voor het eerst voor ondersteuning van geavanceerde tekstinvoersoftware op zijn mobiele platform. Dit zijn een paar van de populairste alternatieven.

Op iOS 8 stelt Apple zijn mobiele platform open voor alternatieve toetsenborden. Er doken er meteen een heleboel op in de App Store.

Androidgebruikers die de overstap maken naar iOS zullen nu vaak hun vertrouwde toetsenbord kunnen blijven gebruiken. De nieuwe toetsenbord-apps in de App Store groeien snel in aantal en werden in de afgelopen maand al duchtig geüpdatet met extra features en talen.

[related_article id=”158256″]

Aangezien we voorlopig nog niet in het Nederlands kunnen genieten van Apples eigen, geslaagde QuickType-voorspellingsfunctie, selecteerden we de beste alternatieven die de Nederlandse taal wél machtig zijn.

Welk toetsenbord jij verkiest, hangt natuurlijk erg af van je persoonlijke voorkeuren. Aangezien de meeste apps uit deze lijst gratis of voor een prikje te downloaden zijn, kunnen we je dan ook alleen maar aanraden om een aantal opties uit te proberen. Het juiste toetsenbord voor jouw schrijfstijl kan je heel wat kostbare seconden en autocorrect-blunders besparen.

Swype voor iOS 8

Swype was een van de eerste alternatieve toetsenborden voor Android. De voorspellingstechnologie die erachter zit is krachtig, en het is een van de meest stabiele toetsenborden die momenteel te krijgen zijn voor iOS 8. Swype moedigt gebruikers aan om woorden te vormen door over de letters te vegen, in plaats van alle letters apart aan te tikken, hoewel dat laatste nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Ook tweetalige smartphonegebruikers zullen houden van Swype: je kan gewoon in twee talen door elkaar schrijven, de tekstvoorspelling speelt netjes mee.

Een tip: als je gebruik wil maken van de zeer handige press-and-hold-functie, waarmee je extra tekens kan oproepen zonder naar het numerieke toetsenbord over te schakelen, moet je wel het zwarte thema aanschakelen; anders zoek je vergeefs.

  • Pro: Press-and-hold roept alternatieve tekens op, waardoor je efficiënter typt; vegen in plaats van tikken werkt voor sommige mensen veel vloeiender; je kan typen in twee talen door elkaar; ondersteuning voor gestures; verschillende visuele thema"s; zichtbaar schakelen tussen hoofd- en kleine letters.
  • Contra: Geen cloud-synchronisatie voor jouw aangepaste woordenboek.

Je downloadt Swype gratis in de App Store.

SwiftKey voor iOS 8

SwiftKey is nog zo"n Android-klassieker die nu de overstap naar iOS maakt. De uitstekende voorspelling van het origineel werkt even goed op Apples platform, en als je ook de Android-versie gebruikt(e), kan je jouw woordenboek synchroniseren over al je toestellen.

Aangezien SwiftKey leert uit jouw schrijfgedrag is dat een zeer relevante optie: het toetsenbord wordt slimmer als je het meer gebruikt. Je krijgt wel niet dezelfde press-and-hold-toegang tot alternatieve tekens en letters die je gewoon bent van het ingebouwde Apple-toetsenbord, al zijn de belangrijkste leestekens aanwezig.

  • Pro: Je gepersonaliseerde woordenboek wordt gesynchroniseerd in de cloud; typen met veegbewegingen is ondersteund; twee talen door elkaar gebruiken is mogelijk; verschillende visuele thema"s; zichtbaar schakelen tussen hoofd- en kleine letters.
  • Contra: Geen emoji"s.

Je downloadt SwiftKey gratis in de App Store.

Adaptxt voor iOS 8

Adaptxt is een toetsenbord dat gemaakt is voor meertalige gebruikers: de app ondersteunt niet minder dan 90 talen. Verder kan je ook je eigen gesture-shortcuts ingeven voor stukjes tekst die je steeds opnieuw ingeeft en volgt Adaptxt de trend van typen met veegbewegingen.

  • Pro: Meer dan 90 talen; zowel tikken als vegen; gesture-shortcuts voor tekstfragmenten; zichtbaar schakelen tussen hoofd- en kleine letters.
  • Contra: Geen ondersteuning voor press-and-hold; geen gesynchroniseerde cloud.

Je downloadt Adaptxt gratis in de App Store.

Fleksy voor iOS 8

Fleksy belooft je de allersnelste tekstinput die je kan halen met een aanraakscherm, en op Android lijkt het die belofte ook waar te maken, gezien de goede resultaten in snelheidswedstrijden. Het toetsenbord lijkt simpel in vergelijking met een aantal van z’n concurrenten, maar de geavanceerde gebaren en instellingen maken het de moeite van het proberen waard. Je kan de maat van het toetsenbord ook aanpassen voor die omstandigheden waar je zo veel mogelijk vrije schermruimte nodig hebt.

  • Pro: Gestures om tekst te verwijderen, corrigeren, en meer; veel visuele thema’s; toetsenbord van maat veranderen; personalisatie in de cloud; geavanceerde instellingen.
  • Contra: Geen ondersteuning voor press-and-hold; niet visueel schakelen tussen kleine letters en hoofdletters.

Je downloadt Fleksy voor 0,89 euro in de App Store.

PopKey voor iOS 8

Omdat een beeld nog steeds meer zegt dan duizend woorden, konden we PopKey Animated Gif Keyboard niet negeren in deze lijst. Zoals je uit de naam kan afleiden maakt dit toetsenbord je zeer zeker niet productiever, maar misschien wel beknopter en grappiger. Als je de standaard-emoji’s beu bent, kan je met deze app in een paar tikken je favoriete bewegende gifs en internetmemes doorsturen als antwoord. Je kan kiezen uit een enorme inbegrepen bibliotheek, maar je kan ook je eigen exemplaren uploaden.

  • Pro: Grote collectie gifs; snelle toegang tot favorieten en recent gebruikte afbeeldingen; eigen gifs uploaden; categorieën.
  • Contra: Beperkt praktisch nut.

Je downloadt PopKey gratis in de App Store.

adaptxtappapplefeaturesfleksyhelpios 8ipadiphonekeyboardpopkeyswiftkeyswypetiptoetsenbord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen