Nieuws

Cloud&Heat verwarmt woningen met servers

De Duitse cloudleverancier Cloud&Heat plaatst zijn servers bij mensen thuis en geeft ze gratis verwarming in de plaats.

De winterse kou gaat traditioneel gepaard met een hoger energieverbruik om onze huizen te verwarmen en bijgevolg een duurdere energiefactuur. In Duitsland heeft cloudleverancier Cloud&Heat een originele oplossing gevonden, door gratis warmte aan te bieden aan iedereen die hun servers wil huisvesten.

Servers genereren heel wat overtollige warmte en het kost cloudbedrijven een hoop geld om hun datacenters koel te houden. Dat is heel wat energie die verloren gaat en het zou zinvoller zijn om die op een nuttige manier in te zetten. Het Duitse Cloud&Heat is daarom op het idee gekomen om zijn servers aan te bieden als verwarmingsinstallaties aan particulieren en bedrijven. Dat schrijft Datacenter Dynamics.

Klanten betalen voor de installatie van een brandbestendige serverkast in hun woning of kantoor. De elektriciteit en internetverbinding die de kast nodig heeft, is op kosten van Cloud&Heat. In ruil voor de huisvesting van een server, krijgt de klant gratis verwarming en warm water in de plaats. De installatie van een server zou overeenkomen met de prijs van een standaard verwarmingsinstallatie.

Cloud&Heat heeft een aantal mechanismen ontworpen om de geproduceerde warmte zo efficiënt mogelijk in te zetten. Als de servers meer warmte produceren dan op dat moment nodig is, is er een buffertank voorzien waarin water kan worden warm gehouden. In de lente en zomer kan de geproduceerde warmte naar buiten worden geventileerd.

De grootste zorg bij een dergelijk systeem is veiligheid. Datacenters zijn gewoonlijk op verschillende manieren beveiligd om de gegevens op de servers te beschermen. Met de oplossing van Cloud&Heat worden die gegevens bij iemand thuis bewaard en dat klinkt meteen al minder veilig. Cloud&Heat beweert dat het voor voldoende bescherming zorgt doordat alle gegevens worden geëncrypteerd en alleen het eigen personeel de serverkasten kan openen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business