Nieuws

Software repareert zichzelf na virusaanval

Computerwetenschappers hebben software ontwikkeld die onbekende virussen en malware herkent, en de aangerichte schade automatisch meteen kan herstellen.

Computerwetenschappers aan de universiteit van Utah hebben een softwaresuite ontwikkeld die het leven van cybercriminelen erg lastig kan maken.

A3 of Advanced Adaptive Applications kan nieuwe en onbekende malware detecteren. De software zal daarna de bedreiging elimineren, de beschadigde code herstellen en het virus of andere trojans nooit meer binnenlaten.

[related_article id=”161920″]

A3 werkt als een virtuele machine en houdt voortdurend het OS en de applicaties in de gaten op onregelmatigheden. De nieuwe software is ontwikkeld om op Linux-servers te draaien. Momenteel zijn er nog geen plannen om A3 naar consumenten-pc’s te brengen, maar onmogelijk is dat niet, zo zegt professor Eric Eide, een van de mensen achter het project.

Shellshock binnen enkele minuten hersteld
De wetenschappers zien veel interesse uit onder meer de militaire wereld om met A3 kritieke computerprocessen te beveiligen. Maar ook bijvoorbeeld grote webdiensten als Amazon zouden er hun voordeel mee kunnen doen, zo klinkt het. Als een aanval de webdienst platlegt, zou deze binnen enkele minuten alweer hersteld kunnen worden, zonder dat de servers uitgeschakeld moeten worden.

Zo zou A3 tijdens een demonstratie in staat zijn geweest om de bekende Shellshock-bug in vier minuten te herstellen.

Openbronproject
A3 is opgezet als een openbronproject, maar de makers verwachten dat heel wat van de technologieën later ook in commerciële producten zullen opduiken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business