Nieuws

Nokia Z Launcher beschikbaar: eerste indruk

Nokia's slimme Androidlauncher is eindelijk beschikbaar in de Play Store. De Z Launcher leert hoe jij je telefoon gebruikt en voorspelt zo wat je wil doen.

Na een gesloten bèta van enkele maanden is de slimme Z Launcher van Nokia eindelijk beschikbaar via de Play Store.

De Z Launcher vervangt de klassieke launcher op je Androidtelefoon met een verfrissend andere variant, die echter nieuwe beperkingen met zich meebrengt.

In essentie toont de launcher een lijst van apps en contactpersonen op je homescherm. Die lijst wijzigt al naargelang het moment van de dag. De Z Launcher probeert je gewoontes te leren en zo de meest relevante app op het juiste moment onder je aandacht te brengen. Hoe meer je de app gebruikt, hoe nauwkeuriger de voorspellingen worden.

[related_article id=”158901″]

Staat een app niet op het lijstje, dan kan je die terugvinden in een appdrawer. Ook die ziet eruit als een lange lijst, in contrast met de gebruikelijke tegelweergave. Een snellere methode om iets te vinden is de scribble-functie. Je kan met je vinger op het homescreen een of meerdere letters schrijven. De Z Launcher toont je meteen zoekresultaten die overeenkomen met wat je hebt geschreven.

Vanuit je homescreen kan je dus onmiddellijk apps openen en scribbelen, en dat werkt meestal goed. Een korte aanraking wordt nooit geïnterpreteerd als een poging tot schrijven, en andersom denkt de Launcher nooit dat ik een app wil openen wanneer ik iets wil schrijven.

Soms registreert de Launcher echter een zoekopdracht, lijkt hij ook te zoeken maar toont hij geen juiste resultaten. Samen met de voorspellingscapaciteiten van de Z Launcher werkt de app dus over het algemeen wel meer dan degelijk, maar de vraag is of dat genoeg is.

Afweging
Je offert immers heel wat op voor het gemak van de Z Launcher: de app neemt je volledige homescreen over, waarna dat uit nog slechts één scherm bestaat. Zelfgeplaatste snelkoppelingen verdwijnen dus, maar dankzij de voorspellingen is dat geen ramp.

Een groter probleem zijn de widgets: die zijn immers onbruikbaar met Nokia’s Launcher. Klok, weer en agenda zijn geïntegreerd, maar andere widgets worden onbruikbaar. Wie veel op deze dingen vertrouwt zal, ondanks de missie van Nokia om Android eenvoudiger te maken, meer werk hebben om de juiste informatie en functies naar voren te toveren.

Op nieuwe Nokia-tablet
Veel hangt af van hoe je je telefoon wil gebruiken, maar in de praktijk lijkt het erop dat de meerwaarde van de Z Launcher voorlopig meer dan gecompenseerd wordt door functionaliteit die verloren gaat. Dat gezegd zijnde zit de Z Launcher nog in een bètafase en is Nokia op de hoogte van de problemen.

Of de voormalige telefoongigant oren heeft naar de klachten blijft echter afwachten. Het bedrijf hoopt in ieder geval dat de Z Launcher aanslaat: gisteren kondigde het, voor het eerst sinds de verkoop van de mobiele afdeling aan Microsoft, een eigen tablet aan, waarin de Z Launcher geïntegreerd is.

Die nieuwe tablet zal Android Lollipop draaien, wat uitwijst dat de Z Launcher in de toekomst compatibel zal zijn met Googles nieuwste besturingssysteem. De versie op de Play Store draait voorlopig echter alleen op Android KitKat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business