Nieuws

De zes snelste computers ter wereld

De zes sterkste supercomputers ter wereld op dit moment draaien allemaal op Linux. Maar dat is dan ook zowat het enige wat ze gemeen hebben.

Tianhe-2, ook gekend als Milky Way 2

Tianhe-2, een supercomputer ontwikkeld door China’s National University of Defense Technology, eist voor de vierde keer de titel van snelste computer ter wereld op, met een score van 33,86 petaflops (quadriljoenen berekeningen per seconde) op de Linpack-benchmark.

Om zo’n opmerkelijk resultaat neer te zetten, gebruikt Tianhe-2 meer dan drie miljoen Intel Xeon E5-2692v2 12C-cores, die draaien op 2,2 GHz. In moderne supercomputers is het uiteindelijk niet de snelheid van de processor op zich die ertoe doet, maar de manier waarop men al die processoren kan doen samenwerken. De hoofdprocessoren van Tianhe 2 worden verder ondersteund door Intel Xeon Phi 31S1P-coprocessoren.

Titan

In de Oak Ridge National Labs, waar de VS het basismateriaal voor de eerste atoombommen in de Tweede Wereldoorlog bovenhaalde, staat de snelste supercomputer van Amerika: Titan.

Titan, gebouwd door Cray – ja, het allereerste supercomputerbedrijf bestaat nog steeds – gebruikt AMD 2.2GHz Opteron 6274 16C-processoren om 17,6 petaflops te presteren. Dat komt niet in de buurt van de snelheid van Tianhe-2, maar Titan haalt zijn maxima met vijf keer minder cores en gebruikt daarbij maar de helft van de elektriciteit die Tianhe-2 nodig heeft. Kortom, Titan is niet de nummer 1, maar doet meer met minder.

Sequoia

De derde snelste computer op de planeet, Sequoia, is een ontwerp van IBM Blue Gene. IBM beheerste het supercomputerlandschap voor een tijdje met z’n architectuur, maar is nu niet langer nummer één, al blijft het bedrijf bij de top horen. IMB verklaarde wel al plannen te hebben om die eerste plaats in 2017 te heroveren.

Ondertussen werkt Sequoia in het Lawrence Livermore National Laboratory. Daar worden de 17,17 petaflops die z’n 1,6 GHz Power BQC 16C-processoren genereren ingezet voor het simuleren van kernontploffingen. En als je dat een onaangenaam idee vindt, bekijk het dan zo: verkies je échte nucleaire tests, of gesimuleerde?

K-Computer

Herinner je je de tijden waarin SPARC een belangrijke processor was en Solaris een top-OS? Wel, de kans is groot van niet, maar ik wel. Hoewel Solaris niet eens een plaatsje op de top 500-lijst van supercomputers kan bemachtigen, is SPARC nog springlevend, met dank aan de Japanse K-supercomputer.

Deze machine, die verrassend genoeg – ahum – op Linux draait, gebruikt 2GHz SPARC64 VIIIfx 8C-processoren om een snelheid van 10.5 petaflops te bereiken.

Mira Blue Gene

De vijfde plaats gaat naar Mira Blue Gene, nog een ontwerp uit IBM’s Blue Gene-stal.

Met meer dan 786,000 1.6GHz Power BQC 16C-cores haalt Mira, die aan een breed gamma modellen en simulaties werkt aan het Amerikaanse Argonne National Laboratory, een topsnelheid van 8,6 petaflops. Niet slecht voor een computer die geen noemenswaardige updates meer heeft gehad sinds 2012.

CSCS Piz Daint

De beste Europese supercomputer, CSCS Piz Daint, is zesde op de wereldranglijst. Deze computer, die z’n thuisbasis in Lugano-Cornaredo, Zwitserland heeft, is ook een ontwerp van Cray.

Tot nu toe behaalde hij een maximumsnelheid van 6,3 petaflops. Die snelheid wordt opgewekt door 2,6 GHz Intel Xeon E5-2670 8C-processoren, samen met cK20x-coprocessoren. Hoewel die verwant zijn aan de grafische coprocessoren die je misschien gebruikt om door je videogames te racen, werden deze high-end exemplaren ontworpen voor de hoogst mogelijke server-rekenprestaties, en niet voor dynamische graphics.

Nochtans blijft het verleidelijk om je in te beelden hoe, pakweg, Mass Effect 2 erop zou uitzien.

blue genecraycscs piz daintIBMk-computermirasequoiasparcsupercomputertianhe-2titan

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen