Nieuws

Gorilla Glass 4 eens zo sterk als voorganger

Glasmaker Corning onthult zijn vierde generatie gehard glas. Hiermee hoopt hij zijn dominantie op de markt vast te houden.

Iedereen laat zijn smartphone wel eens vallen of stoot hem op een onhandige manier tegen de muur of een meubelstuk. Dan is niets vervelender dan dat je scherm er na afloop uitziet als een spinnenweb. Als het aan Corning ligt komt daar verandering in.

Het bedrijf heeft deze week Gorilla Glass 4 onthuld, de laatste versie van zijn geharde glas voor smartphones en tablets. Corning beweert dat het nieuwe materiaal twee keer zo sterk is als zijn voorganger Gorilla Glass 3. Dit voorkomt nog meer gebroken en gescheurde schermen.

Goed product verbeterd
“Het best beschikbare glas is al van ons - daar ben ik zeker van - maar het is nog niet goed genoeg, daarom hebben we het nog beter gemaakt”, zegt Dave Velasquez, marketingmanager van Gorilla Glass.

Gorilla Glass 4 helpt Corning bij het verstevigen van zijn positie in de geharde-glasmarkt. Volgens Bernstein Research bezat het bedrijf afgelopen jaar tachtig procent van de markt. Gorilla Glass wordt gebruikt in Apples nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 Plus, Samsungs Galaxy Note Edge en tientallen andere telefoons, tablets en smartwatches.

Synthetisch saffier
Toch komt het product steeds meer onder druk te staan. Corning moet de snelheid zien bij te houden van de updates voor mobiele apparaten en de komst van synthetisch saffier. Dit krasvrije materiaal krijgt enorm veel aandacht als een alternatief scherm. Gezien die uitdagingen moet het bedrijf zijn eigen glas verbeteren om de toppositie vast te houden.

Het nieuwe glazen scherm is volledig in productie en wordt al verwacht in apparaten die voor het einde van dit jaar verschijnen. Dat laat Velasquez weten, maar hij kan nog niet zeggen van welke fabrikanten deze producten zijn.

Scherp contact
Nadat Corning duizenden uren heeft besteed aan het bestuderen van honderden gebroken apparaten, komen onderzoekers van het bedrijf tot de conclusie dat de schade veroorzaakt door “scherp contact” verantwoordelijk is voor meer dan zeventig procent van de gebroken schermen.

Scherp contact, legt Velasquez uit, is wanneer een toestel op een harde ondergrond valt zoals asfalt of beton. Wanneer er sprake is van een minder harde ondergrond is de kans veel kleiner op scheuren in het scherm. Denk aan marmer of tegels. Je kunt je telefoon dus beter in de keuken laten vallen dan op straat.

Valtest
In valtesten met Gorilla Glass 4 blijkt dat het nieuwe materiaal twee keer zo veel kans heeft om ongeschonden uit de strijd te komen dan Gorilla Glass 3 bij een val van een meter. In het onderzoek, waarbij het glas als eerste de grond raakte, overleefde Gorilla Glass 4 tachtig procent van de pogingen. Ter vergelijking: soda-lime glass, dat niet verhard is en gebruikt wordt in glazen en ruiten, breekt in bijna honderd procent van de gevallen in dit soort testen.

“Het glazen scherm gaat minder vaak scheuren of breken, met name op een harde ondergrond”, stelt Velasquez. Het is echter de moeite waard om op te werken dat veel fabrikanten de extra stevigheid gebruiken om het scherm dunner te maken. Met dit nieuwe materiaal kan het een kwart dunner. In dit geval is het glas waarschijnlijk net zo sterk als een dikker stuk Gorilla Glass 3.

Wat zorgt voor de extra stevigheid? Velasquez meldt dat Gorilla Glass 4 bestaat uit een nieuwe compositie van materialen. Verdere details wil hij niet geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business