Nieuws

Bestuur je computer met je ogen

De tweede generatie van Samsungs 'oogmuis' EyeCan helpt mensen die verlamd zijn met documenten maken en met surfen. Zij besturen de pc met oogbewegingen.

Samsung heeft een nieuwe versie onthuld van zijn zogeheten EyeCan+, een oogmuis die mensen met een beperking in staat stelt om computers met de bewegingen van hun ogen te besturen.

Door het oog bestuurde computers bestaan al langer. Deze zijn vaak gericht op gehandicapte mensen die geen toetsenbord en muis kunnen gebruiken. Voor hen zijn er speciale apparaten of technologieën die het dragen van een speciale bril of een andere uitrusting vereisen.

[related_article id=”152275″]

In een blogpost eerder deze week noemt Samsung de EyeCan+ de eerste van zijn soort, omdat je geen extra uitrusting of apparatuur nodig hebt. Het is een eenvoudige en verplaatsbare doos die je onder je scherm neerzet.

Kalibreren
Gebruikers moeten eerst de doos kalibreren met hun ogen. Dat hoeft slechts één keer, want de EyeCan+ onthoudt de juiste instellingen. Het is mogelijk om zittend of liggend met het systeem te werken. Gebruikers hoeven slechts op enkele meters afstand van het scherm te zijn.

De interface van het apparaat is een pop-up op het scherm met achttien verschillende opties. Denk aan kopiëren, plakken, alles selecteren, scrollen en zoomen. Om een specifiek commando uit te voeren moet de gebruiker kijken naar het goede icoontje en een keer met zijn ogen knipperen. De EyeCan+ kan ook geprogrammeerd worden met eigen opdrachten. Bijvoorbeeld met de sneltoetscombinatie Ctrl+P om een bestand af te drukken.

Samsung biedt de EyeCan+ niet direct te koop aan. Het bedrijf laat zelfs weten dat het de technologie achter het apparaat binnenkort als openbron vrijgeeft, zodat anderen het op de markt kunnen brengen. Omdat de EyeCan+ gericht is op mensen met een beperking, produceert Samsung een klein aantal apparaten om te doneren aan bepaalde goede doelen.

Hyung-Jin Shin
De eerste keer dat Samsung met de EyeCan+ op de proppen kwam was in 2012. Deze tweede generatie troeft zijn voorganger op vele fronten af. De kalibratie is veel preciezer en de gebruikerservaring is flink vooruitgegaan.

Veel van die verbeteringen zijn te danken aan de verlamde Hyung-Jin Shin, een pas afgestudeerde computerwetenschapper van de Yonsei University in Seoul. Hij werkte een paar maanden samen met de engineers van Samsung om er zeker van te zijn dat het apparaat makkelijk in gebruik is.

Levenskwaliteit verbeteren
“Hoewel EyeCan+ er misschien uitziet als een simpel apparaat, kunnen we er hopelijk de kwaliteit van het leven mee verbeteren van mensen die lijden aan ziektes als ALS en LIS”, zegt het projectteam. “We hebben met veel plezier aan de ontwikkeling van de EyeCan+ gewerkt. Aangezien het een openbronplatform wordt hopen we dat meer bedrijven ermee aan de slag gaan. De EyeCan+ is momenteel niet te koop. Ons projectteam levert alleen de benodigde technologie. Onze hoop is dat deze technologie haar weg vindt naar de mensen die hem nodig hebben.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business