Nieuws

Je pc sneller opstarten met Quick Startup

Hoe meer programma's je installeert, hoe groter de kans op 'mee-eters': processen en services die samen met Windows actief worden. Dat leidt vaak tot langere opstarttijden. Quick Startup brengt al deze items mooi in kaart.

Iedereen kent het fenomeen wel: je gloednieuwe pc start op als een bolide, maar na enkele maanden duurt een opstart vaak tergend lang.

Dat heeft vooral te maken met de installatie van programma’s die (al dan niet heimelijk) mee met Windows opstarten. Quick Startup brengt die mee-eters mooi in kaart.

[download_file]

Windows zelf voorziet weliswaar ook in enkele tools om na te gaan welke programma’s automatisch mee met het besturingssysteem opstarten, welke services op de achtergrond actief zijn en welke taken staan ingepland, maar alles bij elkaar is het een behoorlijk zoekwerk. Quick Startup maakt al deze informatie veel overzichtelijker en voegt daar nog een paar handige functies aan toe.

[related_article id=”160534″]

Quick Startup somt om te beginnen alle programma’s op die op een of andere manier mee met Windows opstarten. Van elk item verneem je bovendien hoeveel opstarttijd ze in beslag nemen (nauwkeurig tot op 1/10 seconde). Verder kan je uit het aantal sterren in de kolom ‘Zinvol’ afleiden hoe nuttig andere gebruikers van Quick Startup zo’n programma vinden.

Verwijderen of toevoegen
Van veel programma’s krijg je meteen ook wat uitleg over wat ze precies doen. Beslis je op grond van deze feedback dat je een  programma liever niet meer (automatisch) laat opstarten, dan hoef je maar de schuifknop naast zo’n item in te drukken. Of je stelt het programma zo in dat het met een vertraging van een x-aantal seconden opstart.

Een item compleet verwijderen is eveneens mogelijk, net als het omgekeerde trouwens: zelf een item toevoegen, desgevallend met de nodige paramaters.

Ingeplande taken
Naast een overzicht van programma’s die automatisch mee opstarten met Windows toont Quick Startup je, telkens op een apart tabblad, onder meer nog de Ingeplande taken en de services. Voor deze laatste maakt Quick Startup een onderscheid tussen services die afkomstig zijn van Windows zelf en externe services.

Ook bij deze items lees je telkens de laadtijd af. Hoewel we ons afvragen hoe accuraat dat gebeurt, want de meer dan 50 items die we aantroffen op ons tabblad Ingeplande taken hadden allemaal een laadtijd van 0,1 seconde. Je kunt deze items met een muisklik op non-actief zetten.

Lijst van wijzigingen
Quick Startup is wel zo wijs om je specifieke handelingen ook snel weer ongedaan te laten maken. De tool houdt namelijk een lijst van doorgevoerde wijzigingen bij en van hieruit kun je items selectief herstellen. Handig is nog de mogelijkheid om alle informatie in één keer naar een tekstbestand te exporteren.

Kortom, Quick Startup is best wel een gebruiksvriendelijke tool voor wie achtergrondprogramma’s en –services wil beheren. Let wel even op bij de installatie van het programma: standaard wordt ook de tool Glary Utilities mee op je systeem gezet, tenzij je het vinkje verwijdert naast deze optie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business