Nieuws

Mobistar steekt 1 miljoen simkaarten in machines

Mobistar verbindt vandaag ruim 1 miljoen machines of objecten - van drankautomaten tot voertuigen - aan de hand van een simkaart. Het is daarmee marktleider in België in het verbinden van machines. Maar hoeveel brengt zo'n kaart op?

Momenteel komt ongeveer 1 SIM-kaart op 5 van Mobistar in een machine terecht. Ongeveer 55 procent van de SIM-kaarten is geïnstalleerd in toestellen die in België gebruikt worden. Het bedrijf startte 13 jaar geleden al met het installeren van SIM-kaarten in toestellen, en was daarmee een pionier.

Waar zitten die 1 miljoen SIM-kaarten?

De sectoren zijn hierbij erg uiteenlopend. Zo gebruikt het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer M2M technologie van Mobistar in haar dynamische verkeersborden langs de autosnelweg en de zone 30 borden rondom scholen. Daarnaast wordt het risico op overstromingen gemeten door M2M kaarten die het peil van de waterlopen opvolgen.

De transportsector heeft een ‘tracking & tracing’ systeem, waarbij via M2M voertuigen kunnen worden opgevolgd. Onder meer het van oorsprong Belgische Transics, gespecialiseerd in software voor vlootbeheer, gebruikt deze technologie. Ook Taxis Verts in Brussel heeft zijn 500 wagens uitgerust met slimme M2M kaarten om klanten via hun smartphones een taxi te laten bestellen.

Ook de consumentenmarkt is een gretige afnemer van SIM-kaarten van machines. De zogenaamde Coyote-radarmelder is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast blijkt ook de retailsector een enthousiaste gebruiker. Bekend zijn hierbij de betaalterminals van Atos Worldline, die veel handelaren en winkels inschakelen voor hun verkopen.

Een fabrikant van frisdranken als Coca-Cola maakt er dan weer gebruik van voor onder meer de bevoorrading van zijn drankautomaten. Ook Nespresso-koffiemachines, die je in een professionele omgeving vindt, zijn uitgerust met een SIM-kaart. De kaarten zorgen voor een automatische bevoorrading maar ook voor de nodige signalen indien reparatie nodig is.

500 euro omzet per kaart

Wat brengen die kaarten op? Op basis van de waarde die de Mobistar klanten vandaag al genereren via hun M2M toepassingen in België is berekend dat elke SIM kaart in een machine gemiddeld 500 euro omzet voor de klant creëert, in de vorm van hardware, software, diensten die in het eindproduct worden aangeboden, zowel op de zakelijke als residentiële markt.

De toegevoegde waarde voor de Belgische economie gecreëerd via het hele ecosysteem (hardware, software, modems en ondersteunende diensten) wordt geraamd op 275 miljoen euro.

Toekomst

Het ziet er naar uit dat het aantal machines en andere objecten die gekoppeld gaan worden aan het internet fors zal toenemen, men spreekt vaak van het zogenaamde Internet Of Things, waar M2M een drijfveer of onderdeel van is.

Een studie van marktonderzoeksbureau Gartner gaf aan dat volgend jaar al bijna 5 miljard objecten wereldwijd met het internet verbonden zijn. Tegen 2020 zal hun aantal maar liefst vervijfvoudigen tot meer dan 25 miljard.

Mobistar verwacht de komende jaren in België vooral een sterke groei in de vraag naar M2M, niet in het minst in de industrie en bij openbare nutsbedrijven. Een opkomende markt is die van de zogenaamde ‘smart meters’ voor het registreren en opvolgen van het energieverbruik.

“Het ontwikkelen van steden tot echte ‘smart cities’ is een opportuniteit”, bevestigt Stéphane Beaduin, Chief Enterprise & Wholesale Officer bij Mobistar. Voor meer en meer M2M toepassingen in deze sectoren is veel bandbreedte nodig, benadrukt hij. “Denk bijvoorbeeld aan infotainment in auto’s, bussen en treinen, het monitoren van capaciteit op het elektriciteitsnet en bewaking van openbare ruimtes via camera’s.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business