Nieuws

Veilig back-uppen met GoodSync

GoodSync neemt al je back-up-zorgen uit handen en zorgt volautomatisch en desgewenst in real-time voor schaduwkopieën.

Ongemerkt produceer je in de loop der tijd toch heel wat belangrijke documenten. Denk aan bijvoorbeeld correspondentie met diverse instanties, maar ook aan gemaakte foto’s en andere zaken met emotionele waarde.

Zelfs je mailarchief is waardevol! Maar om nou elke keer al je belangrijke bestanden en mappen naar een externe harde schijf of NAS te kopiëren is veelal een brug te ver.

[related_article id=”161920″]

Gratis en betaalde versie
Vandaar dat een programma als GoodSync van onschatbare waarde is. Op www.goodsync.com kun je een (behoorlijk beperkte) gratis versie downloaden, maar beter is het om dan toch maar een keer de portemonnee te trekken en voor de pro-versie van 24,95 euro te gaan.

Je krijgt dan de beschikking over alle mogelijkheden van de software en na een keer goed instellen heb je er geen omkijken meer naar. De enige verdere vereiste is dat je een back-uplocatie op tenminste één andere harde schijf dan de schijf waarop de bronbestanden staan bij de hand hebt.

Het makkelijkst is een externe USB-harddisk, of nog beter een NAS. Maak nooit een back-up op een andere partitie van eenzelfde harde schijf, want als deze schijf dan defect raakt ben je zowel het origineel als de back-up kwijt natuurlijk.

Methode

GoodSync kan op verschillende manieren back-ups maken. Ten eerste is de software als een soort van schakelklok in te stellen die op gezette tijden een reservekopie van geselecteerde mappen maakt. Hierbij kan gekozen worden uit synchroniseren van bron naar back-up (van links naar rechts) of de – uiteraard minder voorkomende en voor de meeste gebruikers onlogische – methode andersom.

Ook syncen in twee richtingen is mogelijk, ofwel: een bestand dat in de bronmap is gewijzigd wordt ook gewijzigd in de doelmap én andersom. Deze oplossing kan handig zijn als je samen met een collega aan een project werkt, door projectmappen te synchroniseren weet je dat je allebei over dezelfde versies beschikt.

Om een back-uptaak aan te maken klik je in het hoofdvenster van GoodSync in het menu "Taak" op "Nieuw". Geef een "Taaknaam" – bijvoorbeeld Mijn documenten – op en kies de gewenste back-upmethode. Wil je echt puur back-uppen in de klassieke zin, kies dan voor "Backup".

Bron en doel

Met het tabblad van de net toegevoegde taak geopend klik je op "Selecteer (1)" om de bronmap toe te voegen, bijvoorbeeld dus Mijn documenten.

Klik dan op de andere knop "Selecteer (2)" om de doelmap van de back-up te kiezen, bijvoorbeeld een map op de externe schijf of NAS. GoodSync kan overigens óók back-uppen naar diverse cloudopslagdiensten, mocht je daar behoefte aan hebben!

Schakelklok

Om de toegevoegde taak te configureren klik je op de taaknaam op het tabblad met de naam van de back-uptaak, gevolgd door een klik op de knop "Auto". Als je gaat voor de klassieke ‘tijdklokmodus’, dan selecteer je onder "Auto" (kolom links) achter "Met regelmaat" de opties "Analyseren" en "Synchroniseren", waarna je de gewenste tijdsinterval in kunt stellen.

Voor het overgrote deel van de gebruikers houdt het hier al op, de overige instelmogelijkheden zijn bedoeld voor fijnproevers en je kan ze prima laten staan zoals ingesteld. Klik dan ook op "Sla op" en GoodSync is klaar voor gebruik. Eventueel kan een eerste back-up handmatig worden geïnitieerd

Real-time

Goodsync beschikt over een extra luxe methode van back-uppen en dat is de realtimemodus. Zodra een bestand wordt bewaard of gewijzigd in de bronmap, wordt dit direct doorgevoerd in de doelmap. Ofwel: je beschikt te allen tijde over een super-actuele back-up en zo raak je je scriptie, werkstuk, rapport of presentatie nooit meer kwijt. Zelfs niet als je harde schijf op een zeer ongelegen moment de geest geeft!

Om de realtime-optie aan te zetten schakel je in het taakconfiguratievenster (bereikbaar via een klik op de al genoemde knop "Auto") onder "Auto" de opties "Analyseren" en "Synchroniseren" achter "Bij wijzigen bestand" in, met een vertraging van nul seconden. Klik op "Sla op" en je bestanden zijn voortaan veiliger dan ooit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business