Nieuws

Verander je bhaalu Box in een mediacenter

Heb je een bhaalu Box in huis gehaald en staat die nu stof te vergaren? Dan kan je die een nieuw leven geven als mediacenter.

Nu bhaalu in winterslaap is gegaan, staat bij veel gebruikers een bhaalu Box stof te vergaren in de tv-kast. Wil je dat bakje nieuw leven inblazen, dan kan je het omvormen tot mediacenter.

Begin vorige maand moest Right Brain Interface, het bedrijf achter cloudrecorder bhaalu, het onderspit delven in een rechtszaak tegen de Vlaamse televisiezenders. Die waren van oordeel dat bhaalu een inbreuk vormde op het decreet signaalintegriteit, omdat ze niet werden vergoed voor het gebruik van hun signaal. De handelsrechter in Antwerpen trad hen daarin bij en verplichtte Right Brain om de stekker uit hun product te trekken.

[related_article id=”160734″]

Right Brain gaat in beroep tegen de uitspraak, maar zag zich ondertussen wel genoodzaakt om de blauwe beer in winterslaap te laten gaan. Lidmaatschappen werden bevroren, en de bhaalu Box wordt (tijdelijk) gereduceerd tot papiergewicht. Zonde, want een prijskaartje van 365 euro is best duur voor een papiergewicht. Dat moet Userbase-forumlid zeratul ook gedacht hebben. Hij bouwde zijn Box om tot een mediacenter dat draait op XBMC.

De volledige handleiding vind je in deze post op het Userbase-forum. Om het project tot een goed einde te brengen, heb je een pc nodig waar Ubuntu 12.04 of later op draait. Heb je geen pc met Linux, dan kan je ook gebruik maken van een live USB-stick om Ubuntu eenmalig op je Windowscomputer te booten. Daarnaast heb je een lege USB-stick (minimaal 3 GB), ssd of harde schijf (intern of extern) nodig om XBMC op te installeren. Het is aan te raden om een interne harde schijf of ssd te gebruiken als je die voorhanden hebt. Niet alleen is een schijf sneller en resistenter dan een USB-stick, je hebt meteen ook heel wat opslagruimte aan boord voor films en andere media. Tot slot heb je nog de mediacentersoftware zelf nodig, die kan je hier downloaden (de torrentversie vind je hier).

Zeratul legt in zijn forumpost stap voor stap uit hoe je aan het werk gaat om XBMC op de USB-stick of harde schijf te installeren, om die vervolgens op je bhaalu Box aan te sluiten. Het proces vereist enige kennis van de terminal in Linux en het gebruik van commands. Ben je daar niet mee vertrouwd, dan is het verstandig om je te laten helpen door iemand met meer ervaring.

Eenmaal alles correct is geïnstalleerd en aangesloten, kan je met XBMC aan de slag. Dat dat een krachtig stukje mediacentersoftware is, maakten we reeds duidelijk in onze eerdere workshop om XBMC op een oude pc te installeren. De software werkt bovendien handig samen met de afstandsbediening van de bhaalu Box, zodat je niet met muis en toetsenbord moet beginnen sukkelen.

Wordt bhaalu in de toekomst toch opnieuw actief en wil je de Box weer gebruiken voor wat hij bedoeld is, dan volstaat het simpelweg om de harde schijf of USB-stick te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business