Nieuws

Apple kiest de beste apps van 2014

Naar jaarlijkse gewoonte roept Apple weer een aantal apps uit tot beste van het afgelopen jaar. Ook de meest gedownloade exemplaren worden per land bekendgemaakt.

Zoals ieder jaar maakte Apple ook nu weer bekend wat z’n favoriete iOS-apps en -spelletjes van het afgelopen jaar waren.

Ook de lijstjes met meest gedownloade, meest gekochte en meest lucratieve applicaties voor iPhone en iPad kan je in de App Store bekijken.

[related_article id=”158256″]

Vier winnaars en vier runners-up zijn er voor de titel App & Game of the Year. Eentje in elke categorie, voor zowel iPad als iPhone.

Voor de iPad worden het prachtig ontworpen puzzelspel Momument Valley en de populaire fotobewerkingsapp Pixelmator gekroond; de tweede plaatsen gaan naar digitaal kookboek Kitchen Stories en tradingcardgame Hearthstone: Heroes of Warcraft.

In de shortlist met beste iPad-applicaties staan verder nog publiekslievelingen als Wunderlist, IFTTT, en 1Password; opvallend veel fotobewerkingsapps, waaronder Fragment en Afterlight, en een aantal educatieve apps voor kinderen. Bij de beste games voor iPad vind je veel grafisch sterke, vaak artistiek ogende spellen, zoals Broken Age, Etherlords, Banner Saga en Valiant Hearts: the Great War. Ook gekende kleppers als BioShock, XCOM: Enemy Within en Fifa 15 prijken in de lijst.

De iPhone-shortlist bevat grotendeels dezelfde apps, maar voegt daar begrijpelijkerwijs nog een paar extra foto- en video-apps aan toe, zoals Fly en Camera+, net als populaire dienstenapplicaties Uber en Airbnb. Bij de games vind je iets in elk genre; van het overbekende FarmVille 2 over de zeer gesmaakte iOS-versie van consolegame Hitman tot artistiekere exemplaren als Godus en ALONE.

De winnaars voor Apples telefoons werden Replay Video Editor en het uiterst verslavende – of frustrerende – spelletje Threes!. Runners-up waren hersentrainer Peak en platformspel Leo’s Fortune.

Succesverhalen van de App Store

Niet alleen de kwalitatieve keuze van Apple wordt in de schijnwerpers geplaatst. Ook de lijsten met de vijftig meest gedownloade, meest verkochte en meest rendabele apps van de Belgische App Store staan online.

Belgische apps
Voor de volledige lijst verwijs ik je door naar de online winkel zelf, je vindt alle info onder de Best of 2014-banner. Maar er zijn een paar opvallende Belgische applicaties in de lijsten beland.

Zo staan Yelo van Telenet, Stievie, en het spel van het Stressmannetje van De Lijn in de lijst van meest gedownloade gratis apps. Ook Sporza en de digitale versie van het Laatste Nieuws zijn daar te vinden. Op de iPhone horen daar ook de applicatie van de NMBS/SNCB en van zoekertjes-site 2dehands.be, de Bancontact-app en, opvallend, de wekker van komiek Philippe Geubels bij.

Uit de lijsten blijkt ook duidelijk het succes van de zogenaamde freemium-apps en -games, die je gratis kan downloaden maar waar je uiteindelijk toch moet betalen voor in-game objecten of bepaalde features. De meerderheid van de apps in de lijst met meest lucratieve applicaties volgen dit freemium-model, met spelletjes als Clash of Clans en Candy Crush Saga helemaal bovenaan.

Een aantal applicaties die door Apple in de lijst met beste apps geplaatst werden, waaronder Leo’s Fortune, vieren hun bekroning met een kortingsactie. Wie z’n slag wil slaan, houdt ook in de komende dagen de App Store beter nauwlettend in de gaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business