Nieuws

Russen krijgen geen iPhones meer door zwakke roebel

Apple wil geld verdienen met de iPhone, en in Rusland wordt dat moeilijk. Het Amerikaanse bedrijf haalt zijn webwinkel offline na de vrije val van de Russische munt.

Wie een nieuwe iPhone 6 wil in Rusland, kan niet meer terecht op de website van Apple. Het bedrijf uit Cupertino haalde de Russische versie van z’n webwinkel offline nadat de roebel onlangs aan een bungeesprong zonder touw begon. Dat meldt Bloomberg.

Een daling van 19 procent was de druppel voor de telefoonbouwer. “Onze onlinewinkel in Rusland is momenteel niet beschikbaar, terwijl we de prijzen herbekijken”, klinkt het uit de mond van het bedrijf. De actie van Apple is drastisch. Als een munt te veel devalueert voeren Tim Cook en de zijnen meestal een eenmalige prijsstijging door. Dat de online winkel gesloten wordt, is erg uitzonderlijk.

[related_article id=”158256″]

Weinig alternatieven
Voor potentiële Russische iPhone-kopers is de sluiting een vervelende zaak. Rusland heeft, net als België, geen eigen Apple-winkel. Op een beperkte verdeling via enkele retailers na zijn iPhones in Poetins koninkrijk enkel verkrijgbaar via de online winkel. Wanneer de webshop weer beschikbaar zal zijn is nog niet geweten.

iPhones zijn nochtans populair in Rusland. Vorig jaar gingen er 1,57 miljoen exemplaren over de toonbank, dit jaar tonen cijfers tot september dat er al 1,9 miljoen iPhones verkocht werden.

Roebel daalt snel
Apple is niet alleen met zijn wantrouwen van de roebel, en op bakken Westerse sympathie moet Poetin dezer dagen ook niet rekenen. De snelle val van de munt zorgt ervoor dat de verkoopprijs in Ruslands nationale munt een stuk minder waard is in euro’s of dollars, met alle gevolgen van dien.

Investeerders en bedrijven laten Rusland vallen als een baksteen, wat de situatie van de roebel alleen nog maar erger maakt. De nationale bank trok gisteren de rente in een wanhoopsdaad op naar 17 procent, maar dat mag vooralsnog niet baten.

De sterke daling van de geldwaarde is een groot probleem voor de modale Rus, die zijn levensonderhoudskosten plots enorm ziet stijgen. De daling is een gevolg van Westerse maatregelen tegen het beleid van Poetin, maar vooral ook de sterk dalende olieprijzen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business